Press "Enter" to skip to content

SLUČAJ KOJI JE POTRESAO SARAJEVO

Prije dva dana se u Sarajevu, na području Općine Centar, dogodila tragedija nakon što je pronađena obješena 15-godišnja djevojčica.

Razlog zbog kojeg Nađa Salamović odlučila sebi oduzeti život nije poznat piše Crna-Hronika

Prema informacijama do kojih smo došli, djevojčica je bila odlična učenica devetog razreda sarajevske osnovne škole “Nafija Sarajlić”.

Povodom tragične smrti naše učenice Nađe Salamović, iskreno saučešće porodici.

“Draga Nađa, otišla si prerano i svaki rastanak s tobom je notes u kojem ćemo još dugo upisivati tvoje ime. S ljubavlju i ponosom čuvamo uspomene na tebe.” – napisali su iz škole.

Iz Vijeća roditelja učenika osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo oglasili su se na Facebooku nakon što je objavljena vijest da je jedna 15-godišnja djevojčica sebi oduzela život.

“Danas je još jedan mladi život odlučio sam da stane… Naše dijete, naša učenica, naša nada za bolju budućnost ugasila je svoj savršeni let… Kao roditelji izražavamo saučešće roditeljima njenim ali i svom osoblju, učenicima i roditeljima škole koju je pohađala…”, naveli su.

Kao roditelji su, kako ističu, zabrinuti. Previše je bola među djecom, vrlo se teško nose sa pritiscima koji su im postali neminovni.

Želimo da pomognemo, ali kako? Danas je još jedno naše dijete odlučilo samo da nas napusti. Da li smo mogli da to spriječimo da smo ranije smanjili pritisak u toj mladoj duši, toj mladoj glavi”, dodali su u objavi.

Apeluju na nadležne po ko zna koji put da krenemo ozbiljnije brinuti o djeci koja su najduže provela vrijeme u kovidu.

“Oni nisu krivi za sve nedaće obrazovanja i sistema u kojem žive. Ne lomimo koplja na našoj djeci. Pomozite nam! Danas je ovo vapaj, sutra ćemo traziti i odgovornosti. Kako je moguće da nam djeca odlaze, a da niko ne primjećuje njihov bol dok su u klupama škola koje nemaju adekvatano osnažen kadar da pomogne. Mijenjajte Zakon. Radite interesorne grupe ministartva nadležnih za brigu o djeci i porodicama. Mijenjajte pedagoške standarde i normative. Uvedite psihologe u škole. Smanjite pritisak na našu djecu”, poručili su u objavi.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *