Press "Enter" to skip to content

Šok-bombe, sirene i suzavac na severu Kosova, povređeno 10 građana: Vojska Srbije u najvišoj borbenoj gotovosti

*Predsednik Vučić izdao je danas naredbu da se podigne borbena gotovost Vojske Srbije na najviši stepen *U KBC Kosovska Mitrovica primljeno desetoro povređenih građana

Pripadnici Kosovske policije okružili su u petak pre podne zgrade a zati i upali u opštine Zubin Potok, Zvečan i Leposavić. Odmah nešto posle 11 sati oglasile su se sirene za uzbunu. Pripadnici policije tzv. Kosova, prilikom ulaska u svaku opštinu upotrebili su suzavak i šok bombe da bi zaposeli ove instutucije, a na severu Kosova su se čuli i rafali. U sukobima policije i građana, Srba koji su branili opštinu, povređeno je 10-ak ljudi.

Kako javlja kosovo-online. com, sirene za uzbunu oglasile su se u Zubinom otoku, Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Leposaviću.

U Leposaviću nema signala mobilne telefonije.

U četvrtak su novi predsednici opština u Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću položili zakletvu i preuzeli dužnosti kao prvi predsednici albanske nacionalnosti od formiranja lokalnih struktura vlasti u tim sredinama pod okriljem vlade u Prištini. Sve se događa kada je većina zaposlenih u privremenim organima i drugim institucijama na putu za Beograd, radi prisustva skupu “Srbija nade”.

Srbi iz tih gradova, vidno uznemireni ovim dešavanjima, počeli su da se okupljaju oko zgrada opština, a u neposredoj blizini nalaze se u pripadnici i džipovi Kfora i Euleksa.

22:38 KFOR: Pratimo situaciju, ovo je opasno za proces normalizacije
Kfor pomno prati situaciju u opštinama na severu KiM gde se dogodila serija sukoba izazvanih nasilnim ulaskom novoizabranih gradonačelnika u zgrade opština, navodi se u saopštenju misije.

“Ovo je izuzetno opasno za proces normalizacije i rizikuje dalju eskalaciju tenzija”, dodaje se u saopštenju.

Ističe se da Kfor osuđuje ove jednostrane akcije i poziva sve strane da se uzdrže od nasilja koje bi moglo da ugrozi bezbednost na KiM.

Navodi se da je koordinacija između svih aktera od suštinskog značaja kako bi se izbegla dalja eskalacija, te da glavni prioritet Kfora ostaje obezbeđivanje bezbednog okruženja. “Dijalog i diplomatija su jedini put ka trajnom miru i bezbednosti na Kosovu”, zaključuju iz Kfora.

22:25 Haradinaj: Ne podržavam eksperimente Kurtija koje namerava da sprovede bez SAD i EU
Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj istakao je da je Vlada Kosova “potpuno nesposobna da zaštiti državni interes Kosova”.

Haradinaj je poručio premijeru Aljbinu Kurtiju da ne podržava njegove eksperimente bez koordinacije sa SAD i EU.

Telegraf

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *