Press "Enter" to skip to content

SOLAKOVIĆ OTKRIVA KAKO SPRIJEČITI PRIJEVREMENU SMRT: DRAGI MOJI PRIJATELJI, PRVO POGLEDAJTE MAJKU I OCA

Prof. dr. Emir Solaković, kardiovaskularni hirurg za Hayat TV svojevremeno je govorio i o nasljedstvu, kao uzroku smrti.

Svjetska zdravstvena organizacija je između uzroka smrti od srčanog i moždanog udara dala i nasljedstvo.

  • Spadam u red onih ljudi ‘moraš biti malo bolestan da bi se čuvao’. Razbolio sam se i onda sam tražio pomoć ‘kako da ja sam sebi pomognem’. Išao sam od doktora do doktora i niko mi ništa nije znao. Kažu mi uzmi malo ribe, malo ovo, malo ono i tako dalje. Hodao sam i niko mi nije znao reći, a nisu mi ni mogli reći jer mi u studiranju medicine učimo samo dva sata o prevenciji. Tako da ni oni jadnici nisu znali, a nisam znao ni ja. Počeo sam da to tražim i vidio sam šta to meni treba i onda sam ja počeo da zdravo živim jer sam bio bolestan, te da mi ta bolest ne ode u progresiju. Napisao sam jednu knjigu, pa drugu, treću… Tih knjiga je prodato na stotine hiljada primjeraka. Mnoge sam živote promijenio. Želim kroz ove emisije da promijenim i vas koliko mogu. Ako vam ja to ne mogu promijeniti dok ovo ne shvatite, onda vam ni dragi Bog neće pomoći. Kad sam sve to napisao želio sam da prenesem vama – kazao je Solaković.

Solaković je kazao da ima jako lošu genetiku. Naime, kako kaže dvojica braće su mu umrli oko pedesete godine zbog infarkta srca.

  • Moj otac je imao infarkt srca sa 45 godina. Njegova braća su umrla oko 45 godina. Počeo sam da budem bolestan i okrenuo sam se prema sebi i šta ja mogu učiniti sa spriječim svoju preranu smrt od infarkta i moždanog udara. Tako su nastale moje knjige. Ako vi dragi moji prijatelji, prvo pogledajte svoju majku i oca. To vam je prvi stepen. Ako je vaša majka dobila bolest, infarkt, dijabetes, tumor, prije 60 godina da znate da će i vas ta bolest da čeka. Ako je otac imao prije 50 godine sve te bolesti, onda to čeka i vas. Drugi stepen je već vaša bakai djed. Ako su oni imali te bolesti, isto to čeka vas. Najslabiji stepen je treći. ako je vaš ujak dobio bolest, to čeka i vas. Ako imate holesterol koi je iznad 8, 50 posto će vas umrijeti – rekao je Solaković.

Na kraju je upozorio da ako imate lošu genetiku i hranite se nezdravo, čeka vas bolest.

  • Nije vam doktor kriv. To vam je kao da stavite zrno u zemlju kao vašu genetiku i držite ga. Nikad neće proklijati, ali ako ga zalijevate onda će klijati. Naši geni su nastali u kameno doba. Oni su se samo malo promijenili. Naši preci su jeli voće, povrće, divljač itd. Organizam je na to navikao – upozorio je Solaković.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *