Press "Enter" to skip to content

SPASIOCI IZVUKLI ISPOD RUŠEVINA DVIJE SESTRE: JEDNA UPITALA “JESAM LI STVARNO ŽIVA”

“Merve! Irem! Merve! Irem”, vikao je spasilac Mustafa Ozturk, a svima oko njega naređeno je da šute.

Spasilački tim u Turskoj tražio je dvije sestre, Merve i Irem, za koje su drugi preživjeli rekli da su žive zarobljene ispod ruševina nakon razornih zemljotresa.
Djevojke se javile

Mustafa je vikao i dozivao, a onda se čuo odgovor djevojke Irem.

– Sjajna si! Sada ostani mirna i odgovori mi. Ok, to je Merve. Merve draga, samo mi odgovori na pitanja – govori Mustafa., prenosi BBC.

Merve (24) i njena sestra Irem (19) su ostale zarobljene ispod ruševina zgrade u Antakiji. Činilo im se da su zarobljene sedmicama.

– Srijeda je. Ne! Niste bile zarobljene 14 dana. Dajte nam pet minuta, bit ćete vani – obećava im Mustafa.

Iako zna da će spašavanje trajati satima, odlučno dodaje: “Ako izgube nadu, možda neće preživjeti.” Merve i Irem počinju se šaliti i smijati zajedno.

Prema proračunima spasilaca, piše BBC, do sestara je bilo potrebno dva metra, ali Hasan Binaj, komandant spasilačke ekipe, kaže da je kopanje tunela u betonu vrlo delikatna operacija, odnosno da bi jedan pogrešan potez mogao bi dovesti do katastrofe.

Pozvan je buldožer da lagano podigne i zadrži debeli beton da bi zaustavio urušavanje zgrade kada spasioci počnu kopati.

Kada je Mustafa rekao djevojkama da će im dati deke, Merve mu je odgovorila da ne brinu za njih, da im nije hladno, te da spasioci pripaze na sebe.

Spasioci su počeli neumorno kopati i golim rukama razgrću ruševine, ali nakon nekoliko sati osjete kako im se tlo naglo trese pod nogama. Bio je to snažni naknadi zemljotres, zbog čega se operacija spašavanja morala prekinuti.

– Ovdje je surova stvarnost. Sigurnost našeg tima je na prvome mjestu – rekao je Binaj.

Poslije 30 minuta su se Mustafa i tri spasioca vratili na mjesto gdje su kopali.

– Vjeruj mi da te nećemo ostaviti ovdje. Ja ću te izvesti, a ti ćeš nas odvesti na dobar ručak – rekao je Mustafa zarobljenoj djevojci.

Napravili su malu rupu u betonu da vide mogu li djevojke vidjeti svjetlost Mustafine baklje.

– Merve! Irem! Vidite li svjetlo? OK! Savršeno! Sada šaljem malu kameru dolje. Kad je vidiš, reci mi i reći ću ti što da radiš – kazao je Mustafa.

Trenutak ushićenja

To je bio trenutak ushićenja. Binaj se pridružio timu da vidi djevojke na malom ekranu.

– Tako si lijepa. Ne miči se previše. Irem, povuci kameru da bolje vidimo Merve – glasila je daljnja uputa.

Irem je bila nasmijana. Međutim, Merve im je rekla kako joj je postalo hladno i da ima nešto teško na nogama. Doktori su bili zabrinuti da je riječ o gangreni ili prvim siptomima hipotermije.

Kopanje je nastavljeno u ponoć, a oko pet sati ujutro tunel je bio dovoljno veliki da se spasioc mogao spustiti do djevojki.

– Tijelo naše majke počelo je smrdjeti i ne možemo pravilno disati – rekla je Irem spasiocima. One su već danima ležale pored mrtve majke.

– Savršeno! Možemo ih iznijeti – stiže uputa, a medicinski tim priprema se s termo dekama i nosilima. Svi su uzbuđeni. U 6:30 sati Irem izlazi prva. Smije se i plače u isto vrijeme.

– Bog vas blagoslovio. Molim vas, izvedite i Merve. Molim vas – preklinjala je spasioce.

Komandant spasilačke ekipe joj obećava da će spasiti i Merve, ali njeno izvođenje traje još napetih 30 minuta jer su joj morali osloboditi stopala ispod beztona, a da joj ne naude.

Nakon što su spasili i Merve, svi su počeli da aplaudiraju i navijaju, a Merve je pitala: “Jesam li stvarno živa?”

Prijatelji koji su bili tu cijelu noć počinju vikati u suzama.

– “Merve! Irem! Ovdje smo. Ne bojte se – vikali su oni.

Sestre su ukrcane u kola hitne pomoći i prebačene u bolnicu, prenosi BBC.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *