Press "Enter" to skip to content

SRBIJA ODBILA MEVLIDA JAŠAREVIĆA, PA IM ON PORUČIO: PRIMATE RATNE ZLOČINCE, A MENE NE ŽELITE

Mevlid Jašarević, koji je na 15 godina robije osuđen zbog terorističkog napada na američku ambasadu u Sarajevu, dobio je novu odbijenicu Višeg suda u Beogradu o tome da ostatak kazne služi u Srbiji, čiji je i državljanin.

Jašarević, koji kaznu trenutno izdržava iza zidina Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija i drugih mjera BiH u Vojkovićima, navodi za Oslobođenje da je zbog ove odluke “ogorčen” te da mu je nevjerovatna činjenica da Srbija “prima ratne zločince” a njega, koji nije nikoga ubio, ne želi.
– Kako je moguće da država, čije državljanstvo imam, ne želi svog građanina? Prema bh. zakonadavstvu u zatvoru bih trebao biti do zadnjeg dana kada mu ističe zatvorska kazna. Ovdje po zakonu ne mogu da mi daju ni slobodan vikend, a ne mogu ni da me pripreme za slobodu. Nemaju uslove za to. Treba da odležim još četiri godine i onda će me poslati u Srbiju. Ko zna šta će tada biti, navodi Jašarević koji je nedavno i štrajkovao glađu.

Podsjetimo, Jašarević je zvaničnim putem zatražio da ostatak zatvorske kazne odsluži u Srbiji, što mu je tamošnje pravosuđe odbilo. Na ovu odluku je uložio žalbu, koja je odbijena. Njega je Apelaciono vijeće Suda BiH krajem 2013. godine pravosnažno osudilo na 15 godina zatvora zbog napada na američku ambasadu u Sarajevu, izvedenog 28. oktobra 2011. godine.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *