Press "Enter" to skip to content

ŠTA AKO NA KOŽI NAĐETE KRPELJA? OVO JE JEDINI SIGURNI NAČIN ZA UKLANJANJE

Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

Zaboravite na narodne načine vađenja krpelja; sve što vam za to treba jest odgovarajuća pinceta (ne ona s kvadratnim vrhom za čupanje obrva) i alkohol za dezinfekciju.

Krpelji su dio prirode i ako duže vrijeme boravimo na otvorenom, čak i ako su nam ruke i noge prekrivene odjećom, krpelj se može uhvatiti za kožu, a to nije nimalo ugodan osjećaj. Doktori ističu kako nije svaki krpelj opasan već samo oni insekti koji su zaraženi, prenosi WebMD.

Od bolesti koje prenose krpelji na našim prostorima su najčešće Lyme borelioza i krpeljni meningoencefalitis, a rjeđe tularemija, mediteranska pjegava groznica, anaplazmoza, babezioza, erlihioza, što je uvjetovano prirodnim staništem prenosioca – krpelja s pogodnim uvjetima za njihovo razmnožavanje, prenosi Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Zato je krpelja bitno što prije skinuti s kože, a za to postoje različite metode; od spaljivanja cigaretom do gušenja u ulju ili vazelinu.

Ipak, kako je rekla dr. Carol DerSarkissian, samo je jedan ispravan način za sigurno uklanjanje krpelja. Sve što vam za to treba jest špičasta pinceta (ne ona sa kvadratnim vrhom za čupanje obrva), a možete odmah pripremiti i alkohol za trljanje (ako ga nemate, mjesto na kojem je bio krpelj možete oprati vodom i sapunom).

Kako odstraniti krpelja?

– Alkoholom očistite mjesto uboda.

– Pincetu prislonite na kožu kako biste mogli zahvatiti što bliže glavi krpelja.

– Polako i snažno povucite, nemojte trzati.

– Ponovno očistite mjesto ugriza i ruke alkoholom ili sapunom i vodom.

“Ako se dio glave odlomi i ostane, možete ga pokušati ukloniti pincetom, ali ako ne možete, to nije problem”, kaže doktorica.

Šta napraviti s izvađenim krpeljem?

Idealno bi bilo krpelja poslati na analizu kako bi se vidjelo je li bio zaražen, a ovisno o tome, doktor može propisati i antibiotsku terapiju. Ako ga odlučite poslati na analizu, stavite ga u zatvoreni spremnik zajedno s vlati trave da ostane živ. Ako ga se ipak odlučite sami riješiti, možete ga:

– utopiti u posudi s alkoholom

– baciti u zahod

– čvrsto zamotati ljepljivom trakom pa baciti u smeće.

“Šta god radili, izbjegavajte ga gnječiti prstima jer je to još jedan način na koji se možete zaraziti”, kaže dr. DerSarkissian.

Kada treba nazvati doktora?

Ako imate neki od simptoma lajmske bolesti kao što su:

– groznica

– povišena temperatura

– glavobolja

– bolovi u mišićima

– osip

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *