Šta islam kaže o prizivanju duhova i kakav je islamski stav po pitanju ove pojave?

Časopis Scientific American raspisao je veliku novčanu nagradu za onoga ko uspostavi dokaz za istinitost duhovnih pojava, i nju još niko nije osvojio i pored rasprostranjenosti onih koji se bave spiritizmom. Staviše, američki mađioničar Dunninger na taj je iznos dobrovoljno dodao drugu nagradu za onoga ko dokaže istinitost spiritizma, ali do dan-danas niko je nije osvojio.

Stav islama spram dozivanja duhova

Onaj ko razmisli o šerijatskim tekstovima koji se bave ovim pitanjem doći će do zaključka da je dozivanje duhova apsurd. Sveznajući Allah izvijestio nas je da je duša dio gajba, nepojavnog svijeta, koji se ne može dokučiti: “Pitaju te o duši. Reci: ‘Sta je duša – samo Gospodar moj zna, a vama je dato samo malo znanja.’” (El-lsra, 85)

Isto tako, obavijestio nas je da On usmrćuje uzimajući duše u času smrti: “Allah uzima duše u času njihove smrti, a i onih koji spavaju, pa zadržava one kojima je odredio da umru, a ostavlja one druge do roka određenog…” (Ez-Zumer, 42). Svemogući Allah zadužio je neke meleke da kažnjavaju nesretnu, nevjerničku dušu, odnosno da pruže uživanje dobroj, bogobojaznoj duši. Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao nam je da Melek smrti vadi dušu i do u detalje rekao šta čini s njom poslije toga.

Duše su kod Gospodara, On im je kao čuvare odredio snažne i spretne meleke, i nemoguće je da duše pobjegnu onima koji se bave spiritizmom.

Neki od njih tvrde da su dozvali duše dobrih robova, vjerovjesnika i šehida – je li moguće da oni napuste vječno uživanje u džennetu i dođu u mračnu sobu u kojoj se dozivaju duhovi?! Šehidi su živi i kod Allaha su: “Nikako ne smatraj mrtvima one koji su na Allahovom putu poginuli! Ne, oni su živi i u obilju su kod Gospodara svoga” (Alu Imran, 169).

Imam Muslim zabilježio je predanje u kojem stoji daje Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Duše šehida nalaze se u utrobama zelenih ptica čija su gnijezda – kandilji okačeni o Arš. One lepršaju po džennetu kuda god hoće i potom se vraćaju u te kandilje.”

Kako oni koji se bave spiritizmom, savremeni lašci, tvrde da mogu dozvati njihove duše?! I na njih se odnose Božije riječi: “O tome oni ništa ne znaju, a ni preci njihovi. Kako krupna riječ izlazi iz usta njihovih! Oni ne govore drugo do neistinu!” (El-Kehf, 5)

Sumnja i odgovor na nju

Oni koji se bave dozivanjem duhova upitat će: “Kako objašnjavate činjenicu da je duša upućena u ponašanje i djela čovjeka u kojem tvrdi da je bila?” Odgovor na ovu sumnju glasi: duh je zapravo šejtan, i to možda šejtan pratioc, a on se ne odvaja od čovjeka. (Već smo naveli dokaze koji ukazuju da svaki čovjek ima šejtana pratioca, koji je upućen u čovjekovo ponašanje, običaje i osobine, koji poznaje njegove rođake i prijatelje…) I zato lahko može odgovoriti na postavljena pitanja, jer je upućen, raspolaže informacijama.

Ako neko upita: “Kako objašnjavate naučne odgovore koje nam daju ti isti duhovi?”, možemo odgovoriti da smo već objasnili činjenicu da šejtani i džini raspolažu mogućnostima davanja naučnog, korisnog odgovora. Međutim, taj njihov odgovor u sebi nosi pokušaj navođenja na zabludu, jer oni daju ograničen odgovor, eda bismo stekli povjerenje u njih, a zatirn nas navode na zlo i stranputicu, čime nas žele uništiti na ovom i budućem svijetu.

Izvor: ﻋﺎﻠﻡ ﺍﻠﺟﻦ ﻮﺍﻠﺸﻴﺎﻄﻴﻦ – عمر بن سليمان الأشقر

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara