Šta rade gazde i inspekcije dok miševi trčkaraju po suhom mesu

Snimak iz jednog bihaćkog tržnog centra na kojem se vidi kako miš trčkara oko otvorenih kutija u kojima se nalaze suhomesnati proizvodi, a koji je objavljen na društvenim mrežama, uznemirio je sve one koji su ga vidjeli.

Zgroženi građani, uz riječi osude za vlasnike objekta, jer hranu nisu adekvatno zaštitili, ukazali su i na opasnosti od moguće zaraze.

Jasni propisi

Bišćanin Sinan Šehić, koji je objavio snimak iz tržnog centra, kaže da je to učinio kako bi skrenuo pažnju javnosti na činjenicu da se hrana u mnogim trgovinama izlaže neadekvatno, da je nezaštićena, ali i da pokaže bh. građanima šta, zapravo, jedu.

– Slučaj nisam prijavio direktno inspekciji, ali sam radnici na odjelu sa suhomesnatim proizvodima kazao sam šta sam vidio. Odgovorila mi je da ovo nije prvi put da se to dešava i da nije ništa čudno – navodi Šehić.

Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane BiH, podsjeća da postoje jasni propisi o skladištenju i izlaganju hrane. Ali, naglašava kako se situacije poput ove, mogu desiti uprkos svim poduzetim mjerama predstrožnosti, ali je i dalje obaveza vlasnika da problem riješe.

– Lokalna inspekcija je ta koja treba pratiti cijeli slučaj, a konkretno u ovom slučaju, to je Kantonalna inspekcija. Građani imaju pravo da slučaj prijave inspekciji i inspektori su dužni da izađu na teren, provjere da li je vlasnik ranije, ali i nakon prijave, poduzeo sve što je potrebno da se glodari ne bi pojavili. Nadam se da za ovaj slučaj znaju u inspekciji Unsko-sanskog kantona. Ukoliko se ustanovi da vlasnik nije spriječio pojavu glodara, bit će kažnjen – pojašnjava Hajrić.

U Upravi za inspekcijske poslove USK jučer nisu bili raspoloženi za razgovor. Samo su nam kratko kazali da ne mogu davati nikakve informacije, jer nemaju službu koja bi to učinila.

A šta sve inspektori kontroliraju kad su u pitanju tržni centri i manje trgovine, pojasnili su nam u Upravi za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo. Kažu da, kad je riječ o kontroli prisustva štetočina, provjeravaju sanitarne, higijenske uvjete, dokumentaciju o vršenju preventivnih mjera, dokumentaciju kojom se dokazuje redovno postavljanje otrovnih mamaca u prostoru s hranom te provjeravaju ima li izmeta glodara i je li ambalaža nagrižena.

Navode i da je inspekcija, ukoliko se uoči prisustvo glodara, dužna da najprije zatraži otklanjanje nedostataka te da izrekne privremenu zabranu rada.

 Bulić: Česta pojava

– Ovakve situacije se, nažalost,  dešavaju u marketima i toga ima mnogo više nego što potrošači znaju. Pojava glodara, pa čak i ptica u velikim halama i skladištima, je česta, ali i neizbježna, jer životinje idu tamo gdje ima hrane. Sanitarne inspekcije dužne su da sve redovno kontroliraju – kazala nam je Gordana Bulić iz Udruženja za zaštitu potrošača.

avaz.ba

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara