Šta se događa u našem tijelu ako jedemo 50 grama oraha svakog dana

Ovo koštunjavo voće bogato je brojnim vitaminima, mineralima i zdravim kalorijama. Otkrivamo sve blagodeti oraha po vaše zdravlje.

Orasi sadrže vrlo zdrave omega-3 masne kiseline koje doprinose dobrom radu srca i mozga, pa se zbog toga često označavaju kao najzdravije koštunjavo voće. Specifični su po tome što su posebno bogati alfa-linoleinskim kiselinama (ALA) koje se značajne za umirivanje srčane aritmije, piše “Opanak.rs“.

Orah sadrži i vitamin E u rijetkom obliku gama-tokofetola, vrlo korisnog po zdravlje srca i krvih sudova. Upravo zbog toga redovnom konzumacijom oraha pomaže se u održavanju prohodnosti arterija i doprinosi spuštanju nivoa lošeg, a povećavanju dobrog holesterola u krvi.

U Velikoj Britaniji je nedavno vršeno istraživanje na 64 studenta u kojoj su naučnici probali da nađu vezu između konzumacije oraha i poboljšanih mentalnih sposobnosti. Testirane su četiri karakteristike: memorija, raspoloženje, neverbalno rasuđivanje i verbalno zaključivanje.

Treba napomenuti i da orasi imaju najveći postotak antioksidansa od svih orašastih plodova. Istraživanja su dala naznake da bi orasi mogli imati i antikancerogena svojstva. Za takve tvrdnje je ipak potrebno više istraživačkog rada. Preporučeni dnevni unos oraha je oko pedesetak grama kao zamjena za grickalice ili slatkiše.

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara