Press "Enter" to skip to content

STRAŠNO: BOMBARDERI KOJI MOGU NOSITI NUKLEARNO ORUŽJE LETJELI IZNAD BIH

Na stranica specijaliziranoj za praćenje letova aviona Flightradar24 može se vidjeti kako su bombarderi B-52 Stratofortress preletjeli Bosnu i Hercegovinu, a let je završio u Mađarskoj.

Dva bombardera “B-52” američkog ratnog zrakoplovstva preletjela su nekoliko zemalja jugoistočne Europe uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Iz makedonskog Ministarstva obrane priopćeno je da je riječ o demonstraciji snage savezništva u NATO-u. U Crnoj Gori snimljen je prelet ovih aviona iznad Bokokotorskog zaljeva i Ulcinja. Iz sjedišta američkih zrakoplovnih snaga u Europi ranije je najavljeno da će bombarderi ”B-52” nadlijetati Skoplje, Tiranu, obalu Crne Gore i Dubrovnik radi ”demonstriranja posvećenosti SAD-a saveznicima i partnerima iz NATO-a u jugoistočnoj Europi”.
Na stranica specijaliziranoj za praćenje letova aviona Flightradar24 može se vidjeti kako su bombarderi B-52 Stratofortress preletjeli Bosnu i Hercegovinu, a let je završio u Mađarskoj.

Avion ”B-52” je strateški bombarder velikog dometa, sa mogućnošću da nosi nuklearno oružje, a u sastavu američkog ratnog zrakoplovstva je blizu 60 godina. Ovi avioni su kralježnica američke avijacije. Letjelice su duge gotovo 50 metara, s rasponom krila od 56,4 metra, a teške su skoro 83 tone.
Jedan avion košta 85.000.000 dolara, što je posljednja službena cijena od prije deset godina, opremeljeni su najsuvremenijom elektronikom i navigacijom, broje peteročlanu posadu i mogu bez prestanka letjeti duže od 24 sata na visinama do 15.000 metara. “B-52” iz 5. bombaškog krila, zračne baze Minot, Sjeverna Dakota, stigli su u zonu odgovornosti Europskog zapovjedništva SAD-a radi obuke s američkim saveznicima i partnerima 18. kolovoza 2022., prenosi N1 –

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *