Press "Enter" to skip to content

Stručnjak otkrio ključnu zemlju: Ako krene dalje, Putin neće prvo u Poljsku

Poznati politički analitičar iz Hrvatske Žarko Puhovski komentirao je goruća pitanja na domaćoj i globalnoj sceni.

“Niti jedan novinar nije u Moldaviji, a to je sada ključno mjesto. Oni imaju teritorij koji bi mogao doći u direktan doticaj s ruskim trupama. Ako bude dalje sukoba, neće ići u Poljsku nego u Moldaviju, jer ona nije u NATO-u. Niko ne razmišlja što će biti s Moldavijom i Rumunijom te imali tu neke mogućnosti za ujedinjavanje. Istovremeno, već dvije godine albansko-kosovska granica prestaje postojati i to je prošlo u potpunoj tišini. Kosovo je međunarodno-pravno gledano presedan. Putin se pozvao na Kosovo. To ne opravdava Putina, ali niko ne objašnjava zašto je to bio specifičan trenutak za takvo što”, kazao je Puhovski za N1 Newsroom.

Ukazao je i da, osim članka 5, NATO ima i druge članke koji govore o kolektivnoj odbrani.
“NATO ima taj sistem kontrole neba. Ova letjelica jest problem NATO-a. Ako je neko to napravio hotimično, napravio je da ispita koliko je vrijeme reakcije zaštitnih službi. To je ispipavanje pokazalo očito nespremnost. I sada se postavlja pitanje što će nama taj NATO, ako nas ne može štititi tu gdje se ne možemo sami?”, kazao je Puhovski.

Ipak, dodaje da kakav god bio NATO i bez obzira što je izazivao lošu situaciju mjesecima oko Ukrajine, rat je izazvao Vladimir Putin.

“Taman da je sve istina što je Putin rekao, to nije opravdanje za rat. Nije bilo masovnih ubijanja civila. To je ista priča kao kod Miloševića. Istu priču je imao i SAD kada je išao u Vijetnam i kada su tvrdili da su se komunisti infiltrirali u vrijeme dok nisu bili”, smatra Puhovski.
Radio Sarajevo

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *