Studenti iz Afrike prigrlili svoju novu vjeru: Vidjeli smo ljepotu u islamu

Studenti iz Afrike koji su primili islam, a tokom studija borave u Turskoj, izrazili su radost što imaju priliku učiti o ljepotama svoje nove vjere. Sektor za mlade i sport grada Mugle, u Turskoj za studente iz Afrike organizira časove vjeronauke, ali i turskog kako bi im boravak u toj zemlji bio što lakši.

Državljanin Gvineje Jean Paul Kamano, nakon prelaska na islam promijenio je ime u Muhammed Ali.

Kamano je kazao kako je prije dolaska u Tursku čuo priče da Turci nisu dobar narod, za šta se po dolasku uvjerio da nije istina.

”Volim islam. Vidio sam kako se muslimani ponašaju, njihov stil života. Vidio sam ljepotu u islamu. Želio sam o ljepoti islama govoriti srcem. Nadam se da će i moja porodica preći na islam“, rekao je Kamano.

Zekeriyya Sawadogo dolazi iz Burkine Faso i već tri godine živi u Turskoj. Sretan je što ima priliku učiti turski jezik, ali i pohađati časove vjeronauke.

Dodao je kako bi volio živjeti u Turskoj i nakon što završi studij.

“Počeo sam učiti jezik kako bih se mogao sporazumjeti s Turcima. Volim Tursku. Narod je veoma gostoljubiv i prijatan”, rekao je Sawadogo.

Rekao je i da je oduševljen predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.

”Ranije žene sa hidžabom nisu mogle pohađati fakultet, ali sada to mogu. To je veoma važno za mene“, kazao je.

Muhtar Bari iz Gvineje je kazao kako se u Turskoj osjeća kao kod kuće.

Šef sektora za omladinu i sport gradske uprave Mugle Serkan Ocalmaz je kazao kako žele mlade usmjeriti na društvene, kulturne i sportske aktivnosti te da žele doprinijeti njihovom razvoju.

”Naš cilj je doći do svih mjesta gdje se nalaze mladi”, rekao je Ocalmaz koji je dodao kako u projektu učestvuje 50 studenata.

Polaznici kursa turskog jezika imaju priliku da od adekvatnog osoblja pravilno nauče govoriti ovaj jezik i da se mogu sporazumjeti sa ljudima iz okoline.

(AA)

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara