Press "Enter" to skip to content

SUBHANALLAH: Pročitajte nevjerovatne opise 7 nebesa, Kursija i Arša iznad kojeg se Allah uzdigao…

“Gospodar vaš je Allah, koji je nebesa i Zemlju u šest dana stvorio, a onda se uzvisio iznad Arša; On tamom noći prekriva dan, koji ga u stopu prati, a Sunce i Mjesec i zvijezde se pokoravaju Njegovoj naredbi. Samo On stvara i upravlja! Uzvišen neka je Allah, Gospodar svjetova!” (Prijevod značenja, El-E’araf, 54)
Uzvišeni Stvoritelj kaže: “Oni ne veličaju Allaha onako kako Ga treba veličati, a čitava će Zemlja na Sudnjem danu u šaci Njegovoj biti, a nebesa će u u desnici Njegovoj smotana ostati. Hvaljen neka je On i vrlo visoko iznad onih koje Njemu smatraju ravnim!” (Kur’an, sura Ez-Zumer, 67)
Iz ovog ajeta shvatamo da je Božija veličina daleko iznad ljudskog shvatanja. Ajet navodi da je svih sedam univerzuma “smotano u Allahovoj šaci”. Znamo da je naš univerzum najmanji od univerzuma, a osim toga naučni napredak pokazao nam je da se naša galaksija, Mliječni put, proteže na 100.000 svjetlosnih godina i da naš univerzum sadrži miljardu takvih galaksija i miljarde triliona zvijezda, plus bezbrojna druga nebeska tijela. Procijenjeno je da se naš univerzum proteže na nekih 20 milijardi svjetlosnih godina.

Izbrojite zvijezde! Ako bismo uzeli jedan kvintilion zvijezda (1 sa osamnaest nula) i naprosto ih brojali po jednu u sekundi, dan i noć, trebalo bi nam 32 milijarde godina (više od starosti univerzuma). Nama bi toliko trebalo da ih prebrojimo, a Allah ih je stvorio. Takva je Allahova veličina.
Sedam nebesa, Kursijj i Arš

Uzvišeni Allah stvorio je ovaj dunjaluk, na kojem živimo, u tako lijepom i poželjnom obliku, da smo mi njime opčinjeni i očarani. U ovom trenutku na ovom dunjaluku živi preko šest milijardi ljudi i toliko je velik i prostran da na njemu ima mjesta za još milijarde i milijarde ljudi. Ali, šta je ovaj dunjaluk u poređenju sa onim što je Allah stvorio tamo, na ahiretu?! Ovaj je dunjaluk beznačajan, bezvrijedan i on Allahu ne predstavlja ništa. Toliko je ništavan u odnosu na Sunce koje je samo jedna zvijezda, ali u tu zvijezdu može stati 1,3 miliona Zemlji. Allahu ekber! Allah je najveći!

Sunce je samo jedna zvijezda od mnogobrojnih koje postoje u svemiru i koje su milion puta veće od Sunca. Recite mi da li je potrebno milion zvijezda da se stvori jedna galaksija? Da li u svemiru postoji zilion galaksija? Moji prijatelji, povrh svega ovoga, kada podignete glavu i pogledate gore, ugledate zilione i zilione i zilione galaksija, a to sve nalazi se u prvom nebu. Allah je Stvoritelj sedam nebesa, a udaljenost između prvog i drugog neba iznosi 500 godina. Udaljenost koja se može preći za 500 godina, ali kojom brzinom? Samo Allah zna!

Ali, potrebno je 500 godina da se pređe od prvog neba do drugog, 500 godina od drugog do trećeg, od trećeg do četvrtog, od četvrtog do petog, od petog do šestog, od šestog do sedmog. Svaki je put potrebno 500 godina. Šta se nalazi poslije sedam nebesa? “Njegov Kursijj obuhvata i nebesa i Zemlju.” (Kur’an, 2:255)

Poslije svih nebesa slijedi Allahov Kursijj (Pijedestal). Znate, ovih sedam nebesa koje smo spomenuli, u poređenju sa Allahovim Kursijjom (Pijedestalom) nepostojeća su i beznačajna. Kako biste pojmili ovu veličinu, uzmite prsten sa vašeg prsta, skinite ga i stavite ga u pustinju Sahara, najveću pustinju na svijetu. Kada taj prsten uporedite sa veličinom pustinje Sahara, šta možete zaključiti? Da je potpuno beznačajan. Ništa! Sedam nebesa su kao taj prsten, a Allahov Kursijj je poput pustinje Sahara.

Poslije Allahovog Kursijja nalazi se Allahov Arš (Prijestolje). “…a Njegov Prijesto je iznad vode bio…” (Kur’an, 11:7) I onda imate Allahov Arš (Prijestolje). Opet uzmimo prsten i stavimo ga u pustinju. Ovaj put Kursijj je kao prsten, a Arš je poput pustinje. Kada uporedimo Kursijj sa Allahovim Aršom, šta možemo zaključiti? Da se gubi u odnosu na veličinu Arša.

Onda imate meleke koji nose Allahov Arš i čije glave dosežu do sedmog neba, a stopala su im u najnižoj sedmoj zemlji. A, onda, imate Gospodara Arša i Kursijja! “Pogledi do Njega ne mogu doprijeti, a On do pogleda dopire; On je milostiv i upućen u sve.” (Kur’an, 6:103) On je iznad, tj. Allahova veličina, izgled, kakvoća, izvan je našeg poimanja. Allahova je veličina iznad poimanja našeg malog uma.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *