Press "Enter" to skip to content

SULEIMAN AL-RAJHI: Ovo je jedini multi-milijarder bez novca

Prijevod i obrada: Portal Svjetlo Dunjaluka

Osjećam svjetlost! Osjecam se slobodno! Osjećam se kao ptica … i kad me Allah pozove, mogu odgovarati na njegov poziv bez ikakvih žica!

Rasadnik palmi u Saudijskoj Arabiji u gradu Al-Qassim ima više od 200.000 palmi i posvećen je Allahovom putu. U ovom vrtu postoji 45 sorti datulja, godišnja proizvodnja je 10.000 tona datulja. Ovaj vrt je najveći vakuf pronađen na zemlji. Prihod od ovog vrta koristi se za izgradnju džamija u različitim zemljama svijeta, za dobrotvorni rad i uređenje iftara u dvije svete džamije (Meki i Madina).

Ovaj je vrt na Allahov način posvetio najbogatiji čovjek Saudijske Arabije “Sulaiman Al Rajhi”.

Sulejman al-Rajhi otvorio je oči u siromaštvu. Školovao se u školi. Jednog dana školska uprava organizirala je zabavni obilazak i zamolila svakog učenika da im da jedan rijal. Otišao je kući, ali njegovi roditelji nisu imali ni jednog rijala. Mnogo je plakao kako se bližio datum turneje. Potom dolazi rezultat njegovih kvartalnih ispita, ugrabio je prvu poziciju u svom razredu, a palestinski učitelj dao mu je 1 rijal kao nagradu.

Potrčao je do voditelja zabavnog programa i dao 1 rijal.

Kako vrijeme prolazi, završio je obrazovanje i počeo raditi. Imenujući sobu u Džedi kao banku, započeo je svoj život kao mladi poduzetnik predano i marljivo. Allah je blagoslovio njegovo djelo.

U kratkom se razdoblju mreža banaka pod nazivom Al-Rajhi proširila cijelom Saudijskom Arabijom.
Suleiman al-Rajhi kreće u potragu za palestinskim učiteljem, upoznaje učitelja, on je u penziji, ekonomska situacija je takva da je teško upaliti štednjak u kući, Rajhi ubacuje svog palestinskog učitelja u auto i kaže mu: ” Dugujem ti. ” Rajhi podsjeća svog učitelja da ste mi prije nekoliko godina dali nagradu od 1 rijala, učitelj se nasmiješi jel sada želiš da mi vratiš taj rijal? Rajhi parkira ispred bungalova ispred kojeg se nalazi i skupi automobil. Rajhi kaže svom učitelju da su bungalov i automobil od sad njegovi, mi ćemo biti odgovorni za sve vaše troškove. Palestinskom učitelju pojaviše se suze su u očima i on reče da je ovaj veličanstveni bungalov, ovaj skupi automobil, ovo previše. Rajhi kaže da je njegova sreća bila više od vaše sreće kad ste mi tog dana dali nagradu od 1 rijala.

Poklonio sve svoje bogatstvo

Suleiman al-Rajhi nazvao je svoju djecu, supruge i voljene 2010. godine i podijelio njihovo bogatstvo među njima i posvetio sve što mu se našlo na putu.
Trenutno vrijednost vakufa Sulaimana Al-Rajhija je više od 60 milijardi rijala.
Vlasnik je saudijske kompanije i banke Al-Rajhi koja je donirala 170 milijuna rijala za virus corone i Ministarstvu zdravlja predao dva hotela u Meki.

Guinnessova knjiga svjetskih rekorda

Vrt je naveden u Guinnessovoj knjizi svjetskih rekorda kao najveći pothvat ikada.

Magazin Forbes

Magazin Forbes proglasio ga je jednim od 20 najvećih dobročinitelja na svijetu. Njegovu biografiju vrijedi pročitati.

Pored pronalaska najveće svjetske islamske banke, osnovao je najveću peradarsku farmu na cijelom Bliskom Istoku, perad Al-Watania.

Vjerovatno nećete naći grad u Saudijskoj Arabiji, gdje džamije nije izgradila obitelj Al-Rajhi, uz punu podršku da’wah centara, kur’anskih dobrotvornih društava itd.

I što je najvažnije, oni plaćaju svojih 1,5 milijuna zaposlenika prije kraja mjeseca.
U intervjuu je rekao: „Važno je da jedan ostavi dovoljno za svoje nasljednike i sjajno ih je vidjeti kako uživaju u međusobnim udjelima u miru! Ipak, kao važno, treba dio svoga bogatstva vratiti naciji i društvu. Svoj uspjeh dugujemo zemlji koja nas njeguje i ljudima koji su nam vjerovali i kupovali naše proizvode.
Osim toga, dugujete sebe koliko i dugujete svojoj obitelji. Jednom kad napustite ovaj život, jedino što je važno je ono što ste spremili za svoj drugi život. ”
„Dakle, polovicu bogatstva ste poklonili svojoj obitelji, a pola u svojoj darovitosti. Što ste zadržali za svoje troškove? Kuća? Farma? Plaća? ”
“Jednostavno, ništa!” odgovorio je lijepim i smirujućim osmijehom na licu.
„Imam osamdeset godina! Što bi mi možda trebalo? Darovnica mi plaća račune, osigurava mi smještaj, hranu, medicinsku i prijevoz, što pokušavam svesti na minimum. Dobro sam pokriven! ”
Multi-milijarder bez novca! “Kako se osjećaš?”
Ponovno se nasmiješio, zamutio oči i rekao, “Osjećam svjetlost! Osjecam se slobodno! Osjećam se kao ptica … i kad me Allah pozove, mogu odgovoriti na njegov poziv bez ikakvih žica! Koje olakšanje !!

Prijevod i obrada: Portal Svjetlo Dunjaluka

Budi prvi i podijeli ovo sa prijateljima:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Zabranjeno kopiranje!