Press "Enter" to skip to content

Suze da krenu, večeras je Lejletu-l-berat, ali džamije su puste

Tradicionalno muslimani ovu noći provode učeći Kur’an-i-Kerim, klanjajući nafile i veličanje Gospodara

Mubarek noć Lejletu-l-berat nastupila je večeras s akšam-namazom u BiH. Ova mubarek noć je vjesnik nadolazećeg mjeseca posta, ramazana.

– Obilježava se i kao noć u kojoj meleki počinju pisati sudbinu čovječanstva i svakog čovjeka pojedinačno za narednu godinu, a u tradiciji bosanskih muslimana poznata je i kao noć oprosta, sudbine i želja.

Ova odabrana noć u hadisima, predajama poslanika Muhammeda, a. s., spominje se kao noć u kojoj Uzvišeni Allah, dž. š., određuje ljudske sudbine, ljudske živote i njihovu nafaku, a u nekim hadisima spominje se da u ovoj noći Allah, dž. š., prašta ljudima grijehe – navodi se u saopćenju Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

U Kur’anu se ova noć spominje u poglavlju Ad-Duhan (Dim) u kojoj Allah, dž.š., kaže da je to blagoslovljena noć u kojoj Bog određuje sve svoje odredbe. Lejletu-l-berat znači oslobađanje, čišćenje. Allah, dž.š., u toj noći oslobađa od grijeha veliki broj ljudi.

Ova mubarek noć ima više imena, noć polovine ša’bana, noć oprosta, noć oslobođenja, noć izlaganja djela, noć rasporeda i odluke. Po časnome hadisu, naziv ove noći je “Nisfuš-Ša‘ban”, što znači polovina mjeseca ša’bana.

Tradicionalno muslimani ovog podneblja mubarek noći provode učeći Kur’an-i-Kerim, klanjajući nafile uz zikr-često spominjanje i veličanje Gospodara, kao i upućivanjem dova Svemilosnom.

S obzirom na pandemiju koronavirusa večerašnje slike ispred sarajevskih džamija su da čovjek zaplače. Nastupila je mubarek noć, ali su džamije prazne.

Avaz

Budi prvi i podijeli ovo sa prijateljima:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *