Sve što uradi onaj koji klanja ubraja mu se u ibadet

Ako obavljate namaz, u mogućnosti ste da vam cio život bude proveden u ibadetu. Možete li imati veće radosne vijesti od ove?

Gospodar naš nam je poklonio nebrojeno mnogo blagodati. Zato je veoma jasno koliko su ovi ograničeni ibadeti koje obavljamo u jednom kratkom životnom vijeku, nedovoljni da se zahvalimo. Osim toga, sa ibadetima ovdje zaradit ćemo vječiti Džennet.

Eto, naš Gospodar Koji zna da naši ibadeti nisu dovoljni da bi se zahvalilo na blagodatima i da bi se zaradio Džennet, pružio nam je jednu veličanstvenu priliku. Ukoliko ispravno klanjate vaše namaze, također i vaša ostala lijepa dunjalučka djela, uz ispravan nijjet, mogu preći u status ibadeta.

Istina, nejaki ste da biste cio život ispunili ibadetom, međutim, Gospodar nam je za to dao zlatne prilike. Za ovo postoje tri uvjeta:

  1. Klanjati ispravno namaz bez propuštanja;
  2. Raditi lijepa djela koja nisu zabranjena vjerom;
  3. Dunjalučka djela obavljati sa dobrom namjerom.

Recimo da ste osoba koja klanja pet vakata namaza. Vaše jelo, održavanje čistoće, rad radi opskrbe, ispravan govor, vaši osmijesi i spavanje predstavljaju jedan vid ibadeta, zato, jer su svi ovi procesi bitni za naš život i moramo ih raditi kako bismo ostali u životu. Moguće je da za svaki naš potez nađemo potporu u ajetima i hadisima. Kada smo već kod toga, ukoliko ne pretjerate već spavate tačno onoliko koliko vam treba, misleći o snu kao o jednom nimetu našega Gospodara te legnete uz bismillu i sunnetske dove, zatim se opet uz bismillu probudite, vi ste obavili ibadet. Naravno, uz uvjet klanjanja namaza.

Kada pogledamo iz ovog ugla, vidimo da je namaz jedna  jedinstvena riznica ibadeta

www.putem-islama.com

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara