Press "Enter" to skip to content

Švedska dozvolila: Spaljen primjerak Kur’ana, stigle reakcije i iz BiH

Ekstremni desničar Rasmus Paludan spalio primjerak Kur’ana ispred turskog veleposlanstva u Stockholmu.

Rasmus Paludan, lider danske krajnje desničarske stranke Stram Kurs, spalio je danas primjerak svete knjige Kur’ana ispred turskog veleposlanstva u Stockholmu, javlja Anadolija. Paludan je bio okružen brojnim pripadnicima policije dok je izvodio čin spaljivanja Kur’ana u blizini turskog veleposlanstva. Nikome nije dozvoljeno da se približava Paludanu.

Prosvjed 

U jučerašnjem priopćenju policijske uprave Stockholma navedeno je da je Paludanu dozvoljeno da održi protest u subotu u blizini turskog veleposlanstva. Paludan je u izjavi švedskim medijima 15. siječnja kazao da više neće dolaziti u Švedsku da ponovo spaljuje Kur’an i da ga policija ne može zaštititi. Ipak, kako je navela švedska državna televizija SVT, švedski novinar Chang Frick ponudio je Paludanu da spali Kur’an ispred turske ambasade u Stockholmu i garantirao da će pokriti sve troškove. U izjavi za SVT, Frick je kazao da je policiji platio dozvolu za održavanje prosvjeda i da će iskoristiti svoje pravo da o tome izvještava kao novinar.

Opće vrijednosti Europe? 

”Spaljivanje primjerka Kur’ana, koji je vjerska knjiga, sveta knjiga muslimana, nije u skladu s općim vrijednostima za koje se zalaže Europa i jasno je da je riječ o primjeni dvojnih standarda”, izjavio je predsjednik Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Safet Softić povodom dozvole švedske policije danskom desničaru da ispred Veleposlanstva Turske u Stockholmu javno spali primjerak Kur’ana. ”Sloboda govora nije isto što i blasfemija, njene se granice i postavljaju onda kada postoji prijetnja da će nešto dugoročno naštetiti društvu i državi”, kazao je Softić za Agenciju MINA. U konkretnom slučaju, kako je pojasnio, spaljivanje primjerka Kur’ana neće naškoditi nikome, niti islamu niti Kur’anu, ali hoće onima koji to čine. ”Također, osim što se radi o bezumnom činu, on nam, nažalost, potvrđuje i apsolutno nepoznavanje islama i teksta Kur’ana. Novi primjer štetnog neznanja”, dodao je Softić.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *