Press "Enter" to skip to content

SVI KOJI SU MISLILI PRAVITI DRŽAVU UNUTAR BIH ZAVRŠILI SU KAO RATNI ZLOČINCI

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović reagovao je nakon izjave Milorada Dodika u kojoj je najavio da će “kreirati sporazum o mirnom razilaženju FBiH i RS-a”.

Naime, nakon ponovnog izbora za predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Dodik je održao obraćanje u kojem je ponovo iznio svoje sporne stavove o njegovoj viziji budućnosti BiH.

Dodik je, odmah nakon proglašenja rekao da će se u nekom budućem periodu možda stvoriti mogućnost predlaganja sporazuma o “mirnom razlazu između Republike Srpske i Federacije BiH”.

Tim povodom, nakon ovakvih skandaloznih i izjava po kakvim smo već navikli na Dodika, reagovao je Bećirović.

On ovakvu Dodikovu poruku naziva tragičnom zabludom neodgovornog političara koji je duboko zagazio u opasne antidejtonske i antiustavne vode.

“Ipak, i on i njemu slični moraju znati da ne može biti ni mirnog, niti nemirnog razbijanja države BiH. Državu ćemo braniti svim raspoloživim pravnim, političkim, diplomatskim i drugim legalnim sredstvima u skladu sa nacionalnim i međunarodnim pravom. Oni koji su mislili da je moguće praviti državu na međunarodno priznatoj državnoj teritoriji BiH završili su kao ratni zločinci sa doživotnim kaznama zatvora”, poručuje Bećirović

Bećirović, zatim, poručuje da i Dodik i njegovi mentori moraju znati da je temeljno određenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH da svi politički i drugi faktori budu “opredijeljeni za suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost BiH u skladu sa međunarodnim pravom”.

“Dodikova poruka da je ‘BiH nametnuta, prisilna državna zajednica, pod pritiskom napravljena i pod pritiskom se održava’ je licemjerna i netačna. Bosna i Hercegovina je prirodna, historijska, pravna i politička činjenica koja traje više od hiljadu godina. Entiteti u državi BiH nisu ni historijske, niti prirodne činjenice. Njihov nastanak u državi BiH detaljno su u svojim presudama opisali sudovi Ujedinjenih nacija”, ističe Bećirović.

Nadalje, dodaje da ako Dodikova antidejtonska i nerazumna politika dovede do nekog razlaza, to će biti razlaz s onim što je osuđeno u pravosnažnim presudama najviših svjetskih sudova.

“Na svaki pokušaj realizacije secesionističke politike usmjerene protiv nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta države BiH, kao i na svaki drugi pokušaj kojim se ugrožava mir unutar bh. pluralističkog društva, država BiH, kao punopravna članica Ujedinjenih nacija, pravovremeno i adekvatno će odgovoriti, u skladu sa Poveljom UN-a i drugim relevantnim međunarodnim ugovorima”, izričit je Bećirović.

Za kraj, u svom zvaničnom saopćenju, Bećirović naglašava da niko ne treba potcjenjivati snagu države BiH i spremnost ogromne većine ljudi da očuvaju nezavisnu, suverenu, nedjeljivu i multietničku BiH.

Njegova poruke je, također, da “tuđe nećemo, a da BiH ne damo”.

crna-hronika

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *