Press "Enter" to skip to content

Svijetu prijeti stagflacija. Šta je to?

Zbog aktuelne krize sa rastom cijena energenata i rastom cijena uopšteno, uz neizvjesne finansijske tokove i budućnost, mnogi analitičari sve češće navode kako svijetu prijeti period stagflacije.
Šta je zapravo stagflacija?

Stagflacija je stanje države ili područja monetarne unije u kojem se privreda istodobno u stanju stagnacije i inflacije. Pojam dolazi iz područja makroekonomije koji opisuje period visoke inflacije, dok nacionalni proizvod (BDP) pada ili se barem ne povećava. Obično, period je popraćen i visokom nezaposlenošću.

Podsjetimo, SAD i evropski partneri razmatraju zabranu uvoza ruske nafte. Ovo je rekao u nedjelju američki državni sekretar Antony Blinken. Iako je naglasio važnost stabilnosti globalnog snabdijevanje naftom, jutros su cijene barela dodatno snažno porasle, nakon što su već prošle sedmice skočile više od 20 posto i dosegnule najviši nivo u više od 10 godina.

Amerika iz Rusije uvozi više od 20 miliona barela sirove nafte i rafiniranih proizvoda, što je oko osam posto američkog uvoza tekućih goriva.

Na londonskom tržištu cijena barela jutros je porasla više od 8,5 posto, na 128,30 dolara, a u jednom trenutku dosegnula je i 130 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 7,7 posto, na 124,60 dolara. Upravo potez u vezi sa zabranom uvoza ruske nafte ali i reakcija na berzama širom svijeta mogle bi dovesti upravo do stagflacije.

Analitičari ocjenjuju da skok cijena energenata može uticati na ponašanje i potrošnju u domaćinstvima, pa bi tako moglo doći do smanjenja ukupne potrošnje što može prouzrokovati štetu ekonomijama.

“Ako Zapad odreže većinu ruskog izvoza energije, to bi bio veliki udarac za globalna tržišta. Gubitak ruskih 5 miliona barela nafte mogao bi potaknuti skok cijene barela na 200 dolara i smanjiti rast globalne ekonomije”, objašnjava Ethan Harris, glavni ekonomist u Bank of America, prenosi Hina

Ovakav dramatičan rast cijena energenata klasičan je primjer kada bi moglo doći do stagflacije, jer posljedično se podižu troškovi proizvodnje i prevoza. Takav razvoj događaja dogodio se tokom naftne krize sedamdesetih godina. Skok cijene energenata u privrednom sektoru rezultira otpuštanjem radnika i podizanjem cijena, kako bi se nadomjestili gubici,dok onaj dio radnika koji ostaje raditi, zahtijeva veće plate zbog sveprisutne inflacije.

Posljdnji put stagflacija je spomenuta u kontekstu ekonomske krize koja je nastala uzrokovane pandemijom koronavirusa.
Buka

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *