Press "Enter" to skip to content

Tako je govorio šejh Jusf el-Kardavi: Izborna prevara je jedan od najvećih grijeha

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Prije dva dana na Ahiret je preselio dr. Jusuf el-Kardavi, jedan od najvećih savremenih islamskih učenjaka koji je svojim neumornim radom na polju da’ve i afirmacije islama, borbom za prava muslimana diljem svijeta, pogotovo muslimana Palestine, te svojim bogatim naučnim opusom, bez sumnje obilježio prošlo i početak ovog stoljeća.

U nastavku donosimo nekoliko dubokoumnih misli i snažnih poruka šejha Jusufa el-Kardavija, moleći Uzvišenog Allaha da ga nagradi za njegov ogromni doprinos i hizmet islamu i muslimanima i da mu podari najveće deredže u Džennetu.

Šejh el-Kardavi, rekao je: ”Kod nas ne postoji sukob između Objave i razuma, između Šerijata i mudrosti, ili između vjere i nauke. Vjera (ed-din) je kod nas nauka, a nauka je vjera.

– Naš islam odbacuje: fatalizam u vjerovanju, formalizam u ibadetu, negativnost (destruktivnost) u ponašanju, površnost u razmišljanju, doslovnost (literalizam) u tefsiru (tumačenju Kur’ana) i islamskoj jurisprudenciji (fikh), te formalizam i pretvaranje u životu.

– Naš islam se zasniva na: vjerovanju (akaid) čija duša je tevhid, na ibadetu čija duša je iskrenost, na ahlaku čija duša je dobro djelo i dobročinstvo, na Šerijatu čija duša je pravda i pravičnost, na udruživanju čija duša je islamsko bratstvo. A sve ovo utjelovljeno je u civilizaciji čija duša je uravnoteženost i integracija.

– Pozivam na dijalog sa svim ljudima: s onima koji imaju drugačije vjerovanje, s onima koji imaju drugačije ideje i sa političkim protivnicima.

– Ja želim dobro svim ljudima, a neprijateljski sam raspoložen samo prema onima koji su neprijateljski raspoloženi prema mojoj braći muslimanima, i borim se protiv onih koji se bore protiv moje vjere.

– Snaga nije u oštrici sablje koliko je u srcu vojnika, obrazovanje nije na stranicama knjige koliko je u duši učitelja i profesora, a pravda nije u tekstu zakona koliko je u savjesti sudije.

– Izborna prevara je jedan od najvećih grijeha.

– Ostvarivanje slobode prethodi primjeni islamskog zakona, jer Šerijat se ne može pravilno primjeniti u atmosferi u kojoj ljudi gube slobodu.

– Istina je uvijek jača od zablude i laži. Pobjeda tirana je privremena, a države i režimi koji upregnu svoju snagu i svoje mogućnost da oklevetaju i kompromitiraju časne ljude, bit će razotkriveni pred licem svijeta bez obzira koliko to dugo potrajalo.

– Poruka islama je takva da ona poniženima govori: ”Podignite glave!”, uspavanima viče: ”Probudite se iz sna!”, i doziva porobljene: ”Raskinite okove ropstva!”
Saff

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *