Tanja Fajon: “Muslimani nisu teroristi” – poručili su Belgijanci teroristima

Evropski parlament i evropske institucije u Briselu su zatvorene, rekla je Tanja Fajon, zastupnica u Evropskom parlamentu koja se trenutno nalazi u Briselu.

“Trenutno sam u Evropskom parlamentu. Institucija je zatvorena. Informacije koje imamo su najviše preko medija, a i naša sigurnosna služba nam šalje neke preporuke kako da postupamo. Nema javnog prevoza, čuju se sirene. Jutros je bilo panike i haosa u Briselu. Sada prikupljamo informacije šta se još dešava. Više-manje, svi sastanci danas i sutra su otkazani u evropskim institucijama. Takve informacije dobivamo preko elektronske pošte. Čekamo. Šokirani smo. Strašno je što se dogodilo, ali mislim više ili manje svako je nekako očekivao da nešto slično moglo bi se dogoditi u Briselu što je bilo prošle godine u Parizu”, navodi Fajon.

Naglasila je da sve evropske institucije aktivno rade u borbi protiv terorizma.

“Naravno, ja osuđujem sve napade. To je nešto što je neprihvatljivo. Nešto što ne smije da se dogodi. Ljudi su izgubili živote, puno je povrijeđenih. Naravno, to nas sa druge strane udružuje. Što je bitno, svaki put naglasim, ekstremisti ne mogu pobijediti. Nemaju mjesta u evropskoj zajednici i na globalnoj sceni. U svakom slučaju, muslimani nisu teroristi i to bih željela naglasiti u ovoj situaciji”, navela je Fajon.

Podsjetila je da su, osim Brisela, proteklih dana na meti terorističkih aktivnosti bili i Istanbul i Ankara u Turskoj.

“Svaka takva situacija uvijek nas sve šokira. Tražimo rješenja kako bismo se zajedno borili protiv terorizma, ne sa strahom nego ujedinjeni. To isto je poruka Belgijanaca koje danas čujem. Mi smo jači od vas. To je isto poruka da se ne plašimo i da se borimo protiv terorizma”, poručila je Tanja Fajon, zastupnica u Evropskom parlamentu iz Brisela.

U jutrošnjim eksplozijama, dvije na aerodromu i jednoj u metrou, prema dosadašnjim informacijama, poginulo je najmanje 13, a povrijeđeno 35 osoba.

Bošnjaci.agency

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara