Press "Enter" to skip to content

Taste Atlas izabrao iftarska jela iz sedam zemalja: Među njima jedno i iz BiH

Poznati gastronomski magazin “Taste Atlas” objavio je listu sedam tradcionalnih jela iz različitih zemalja povodom mjeseca Ramazana, a među objavljenima se nalazi i jedno jelo iz Bosne i Hercegovine.
Muslimani se širom svijeta tokom Ramazana bude prije zore kako bi započeli svoj post koji traje sve do zalaska Sunca.

Buđenje prije zore podrazumijeva uživanje u “sehuru”, obroku koju osigurava energiju tokom cijelog dana, a nakon kojeg se ništa ne smije jesti i piti do iftara.

Porodice prekidaju post iftarom na zalasku Sunca, a vjeruje se da ako se iftar obezbijedi onima kojima je on potreban, Bog će dati blagoslove i vječno zadovoljstvo.

Ramazanske sofre su pune različite hrane i mnoge države imaju tradicionalna jela koja se spremaju posebno za iftar.

Veliki gastronomski magazin Taste Atlas objavio je listu sedam tradicionalnih jela iz različitih zemalja i ocjenu od 1-5. Lepeza jela donosi tradicionalna variva kao i nešto slatko što možemo pojesti:

1. Muhammara (Sirija) 4.6

Muhmmara je umak od poznatog bliskoistočnog oraha i pečene crvene paprike koji je svih vrsta okusa: slanog, slatkastog, blago dimljenog i taman dovoljno ljutog.

2. Baklava (Turska) 4.5

Baklava je ukusno bogat, slatki desert napravljen od filo tijesta, fino mljevenog oraha, putera i sirupa od šećera, vode i limunovog soka. U turskoj postoji više vrsta baklave: neke se prave sa pistacijama, neke sa orasima, a nekada se dodaje i čokolada radi drugačijeg okusa.

3. Krompiruša (Bosna i Hercegovina) 4.4

Taste Atlas je za krompirušu napisao da “ova sorta tradicionalnog bosanskog peciva (pita) koristi krompir kao glavni sastojak. Pecivo se priprema od tankih listića tijesta, poznatog kao jufke, i fila koji kombinuje kockice krompira, začina i (po želji) rendanog luka”

Krumpiruša se tradicionalno oblikuje u veliko, okruglo pecivo nalik na pitu, a najbolje je poslužiti svježe pripremljeno sa jogurtom, pavlakom ili kiselim mlijekom.

4. Sholeh Zard (Iran) 4.4

Sholeh Zard je poznat kao perzijski puding od riže ili poznatiji kao perzijski puding od šafrana koji voli svaki Iranac.

5. Harira (Maroko) 4.3

Harira je marokanska supa na bazi paradajza napravljena od mahunarki poput leće i slanutka, svježeg začinskog bilja i toplih začina uključujući kurkumu, kim i cimet. Obično se zgušnjava s lomljenom testeninom od vermičela ili rižom.

6. Bolani (Afganistan) 4.3

Bolani je punjeni somun iz afganistanske kuhinje. Obično se puni mješavinom krompira, cilantra i zelene paprike, ali se može puniti i bundevom, crvenim sočivom ili vlascem. Obično se servira sa zelenim čatnijem i uživa se kao prilog, ili kao užina uz šoljicu čaja.

7. Theiboudienne (Senegal) 3.0

Nacionalno jelo Senegala, ova hrabro začinjena kombinacija ribe, riže i povrća krčkanog u sosu od paradajza je obilan obrok u jednom loncu. Možete ga napraviti sa bilo kojom ribom ili povrćem koje imate pri ruci, uključujući krompir, manioku, tikvu ili bundevu i plantaine.
N1

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *