Press "Enter" to skip to content

Trenira i igra utakmice, posti za ramazan, a njegovo tijelo doživi čudo: “To radiš u ime Allaha…”

Nizozemski fudbaler Arnaut Danjuma ne krije da mu je vjera na prvom mjestu u životu, a u jednom podcastu nedavno objasnio je zbog čega mu post u toku mjeseca ramazana ne predstavlja problem i otkrio je da tada dobije posebnu snagu i energiju iako ništa ne jede i ne pije tokom cijelog dana.

Ovaj 26-godišnji fudbaler oduševio je svojim igrama u dresu Villarreala u koji je stigao na ljeto 2021. godine iz Bournemoutha. U januaru je bio u centru pažnje zbog nevjerovatnih komplikacija oko transfera u Everton, a na kraju je Danjuma završio u Tottenhamu.

Njegov transfer iz Villarreala u Everton je bio praktično završen, te se Danjuma slikao u dresu Evertona i poručio da će dati maksimum da ostavi ovaj klub u Premiershipu, a samo nekoliko dana kasnije sve je palo u vodu.

Od transfera u Everton nije bilo ništa, te je Nizozemac na kraju otišao na posudbu u Tottenham. Londonski klub će imati pravo da otkupi njegov ugovor, ali teško je da će se to desiti jer u dresu Tottenhama od dolaska odigrao samo 47 minuta na četiri utakmice.

Danjuma se našao u centru pažnje zbog intervjua koji je dao nedavno u jednom podcastu gdje je pričao o tome koliko je posvećen vjeri islamu, te je objašnjavao zašto mu uopšte nije problem da posti tokom ramazana bez obzira na svakodnevne treninge i utakmice koje ima.

“U toku ramazana ukoliko igrač utakmice i imaš redovno treninge ja dođem u takvo stanje uma da uopšte ne ogladnim i ne ožednim. Smiješna stvar je i to stalno ponavljam jeste da moje tijelo tokom ramazana postane toliko fizički jako da je nevjerovatno Subhanallah. Brate, uopšte se ne šalim”, rekao je Danjuma i nastavio.

“Nakon ramazana moje tijelo je u najboljem mogućem fizičkom stanju. Ne treba mi hrana da treniram, ne treba mi voda da igram utakmice. Fizički napredak koji ostvarim u toku ramazana je nevjerovatan Elhamdulillah”.

Nizozemski ofanzivac objasnio je da je potrebno nekoliko dana na početku ramazana da se tijelo navikne na post, ali da nakon toga on nema nikakav problem da izdrži sve te napore dok uporedo posti.

“Naravno, na početku je teško jer se tijelo treba prilagoditi na to da treniraš i igraš utakmice bez da jedeš hranu ili piješ vodu. Ali kada se tijelo navikne i prilagodi tome brate to je najlakša stvar na svijetu. I zadovoljstvo koje imaš nakon toga znajući da postiš u ime Allaha i bez problema radiš na terenu ono što trebaš apsolutno vrijedi svega toga”, kaže Danjuma.

Danjumi je vjera na prvom mjestu i on to ne krije, te svojim objavama na Instagramu to svima često da do znanja.

Interesantna je i životna priča 24-goidšnjeg Danjume koji dolazi iz mještovitog braka. Otac mu je katolik iz Nizozemske Cees Greonevals, dok je majka muslimanka iz Nigerije, Hauwa Danjuma.

Imao je četiri godine kada ga je napustio otac, a intereseantno da je razliku od svog brata Reiniera i sestre Liesette odlučio da pređe na islam.

sportsport

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *