Press "Enter" to skip to content

TRI PUTA GA IZBACIVALA ZEMLJA IZ MEZARA ZBOG OVOG GRIJEHA

Čovjeka izbacivala zemlja tri puta iz mezara zbog ovoga što je učinio:U pouzdanom predanju koje je zabilježio Ibn Madža kaže se da je za vrijeme Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, neki čovjek prilikom napada na mnogobošce ubio čovjeka koji je povikao:“Svjedočim da je Allah jedini bog! Ja sam musliman!”Poslanik islama osudio je taj njegov čin.

Nedugo zatim taj je čovjek umro i pokopali su ga, ali ga je zemlja izbacila. To se ponovilo još dva puta, i ostavili ga u nekoj jaruzi ne zakopaviši ga. Da Allah ovako kažnjava današnje “mudžahide” koji žare i pale, otimaju i porobljavaju po muslimanskim zemljama, koliko bi njih bilo na površini zemlje!?

Osoba koja izgovori šehadet s iskrenom namjerom i vjerovanjem u smisao šehadeta postaje muslimanom. Primanjem islama prihvataju se prava i obaveze koje iz te činjenice proističu. Postaje se dijelom muslimanske zajednice. Islam prije svega znači predanost Uzvišenom Bogu koja se dokazuje i potvrđuje izvršavanjem islamskih dužnosti, poput namaza, zekata, posta, hadždža itd. Nije neophodno da osoba koja želi primiti islam promijeni svoje ime. Može zadržati svoje ime ukoliko to želi. Da bi neko bio musliman, također, nije uvjet da su mu roditelji muslimani. Pa prvi muslimani koji su primili islam u Mekki svi potiču iz nemuslimanskih porodica.

Izvor: Abdurrahman Kuduzović

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *