Press "Enter" to skip to content

Trump: Saudijska Arabija je pristala da nam plati za sve što radimo kako bismo im pomogli i to cijenimo

Sjedinjene Američke Države (SAD) šalju veliki broj dodatnih vojnih snaga u Saudijsku Arabiju, javlja Anadolu Agency (AA).

SAD je najavila slanje 3.000 vojnika u Saudijsku Arabiju kao i vojnu opremu, navodi se u saopćenju Pentagona.

Ministar odbrane Mark Esper je odobrio takav potez nakon zahtjeva Centralnog zapovjedništva SAD-a.

Oprema uključuje dvije borbene eskadrile, jedno Zračno ekspedicijsko krilo (AEW), dvije Patriot baterije i jedan terminalni sistem za visoku nadmorsku zaštitu (THAAD).

“Prema tome, ovo predstavlja dodatnih 3.000 snaga koje su odobrene u posljednjih mjesec dana”, kazao je Jonathan Hoffman, glasnogovornik Pentagona.

U saopćenju se dodaje da je Esper obavijestio saudijskog prestolonasljednika Muhammada bin Salmana o dodatnom raspoređivanju trupa radi “osiguranja i poboljšanja odbrane Saudijske Arabije”.

“Ministarstvo odbrane je od maja povećalo broj trupa za oko 14.000 na područje odgovornosti američke Centralne komande, što predstavlja ulaganje u regionalnu sigurnost”, dodaje se u saopćenju.

Pentagon je također saopćio da Washington ne izaziva sukob s Iranom, ali je spreman odgovoriti na svaku krizu te braniti američke snage i interese u regiji.

Američki predsjedink Donald Trump je na zanimljiv način odgovorio na pitanje novinara zašto SAD šalje toliki broj vojnika u Saudijsku Arabiju.

“Saudijska Arabija je na moj zahtjev pristala da nam plati za sve što radimo. To je prvo. Saudijska Arabija i druge zemlje uskoro, ali Saudijska Arabija se složila da nam plati za sve što radimo kako bismo im pomogli i to cijenimo. ‘

THE LAST I CHECKED, OUR MILITARY WAS NOT FOR RENT!IMPEACH!~~~~~~~~~~~TRUMP: "Are you ready? Saudi Arabia at my request has agreed to pay us for everything we are doing. That is a first. Saudi Arabia, and other countries soon now, but Saudi Arabia has agreed to pay us for everything we are doing to help them and we appreciate that."

Gepostet von Rob Hunyady am Freitag, 11. Oktober 2019

Saff

Budi prvi i podijeli ovo sa prijateljima:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Zabranjeno kopiranje!