Tuga u Novom Pazaru : Majka ostavila sedmoro djece, pomozimo im

Čovjek, kao jedno od mnogobrojnih Allahovih stvorenja, obdaren je razumom, osjećajima, navikama, željama, idejama i drugim blagodatima. Mnogi naučnici, tokom historije ljudske civilizacije su na razne načine, kroz specifične definicije, definisali čovjeka. Mnogi se i dan danas pitaju, šta je to čovjek, i zbog čega je on kao čovjek stvoren? O ovome pitanju naša lijepa vjera je dala tako tačne i veoma precizne odgovore. Ali, danas, u ovom tekstu ćemo se družiti sa jednom specifičnom osobinom svojstvenu insanu (vjerniku). Mentalno i emocionalno čovjek je sazdan na način da ga obavljanje nekog hairli posla ispunjava pozitivnim osjećajem, čini sretnim, čini ga da se osjeća pobjednikom, da se u njegovim mislima nalazi smiraj i zadovoljstvo. Kada god obavi neki hairli posao, bilo koje veličine ili važnosti, osjeća navalu energije, entuzijazma, samopouzdanja, u njemu se budi snaga za hairli životom.

Što je posao važniji to je samopouzdanje veće i sigurnije se osjeća u vlastitoj koži i svijetu oko sebe. Dovršavanje svakog posla oslobađa endorfin u mozgu, koji nas čini da se osjećamo sretniji i samopouzdaniji. Šta je to endorfin? Endorfini su neurotransmiteri koje proizvodi mozak i koji smanjuju bolove, ali naučnici tvrde kako su isti zasluženi za osjećaj euforije. Znači, to su i hormoni koji potpomažu osjećaj psihološke lagodnosti i uzbuđenja.

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, preporučuje pomaganje drugima i ispunjavanje njihovih potreba. Mnogi hadisi koje je izrekao Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, koje su zabilježili hadiski učenjaci, koje mi, također, možemo danas iščitavati i na bosanskom jeziku, ukazuju na važnost saradnje, pomaganja drugih i zadovoljenja njihovih potreba. Plemeniti Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, smatra da je čovjekova vjera nepotpuna sve dok ne bude volio svome bratu ono što voli sebi. On, sallallahu alejhi ve sellem, upozorava da je i vjera onoga koji spava i zna da mu je komšija gladan, također, nepotpuna. Pojam solidarnosti kod muslimana jedinstven je primjer zajedništva i jednodušnosti u ljudskoj historiji. Svaki musliman doživljava kao svoju obavezu da moralno i materijalno saosjeća sa onima kojima je potrebna pomoć, svejedno, da li se radilo o siromašnim, o onima kojima je u tom trenu potrebna pomoć ili o onima koji su predmet ugnjetavanja.

Uzvišeni Allah kaže:
“Ko uradi koliko je trun dobra, vidjet će ga.” (Ez-Zelzele, 7.)
Također, Plemeniti Gospodar kaže:
“Onaj koji čini dobro, sebi ga čini…” (El-Džasije,15.)

U ovom ajetu, Uzvišeni Zaštitnik obavještava Svoje robove da od činjenja dobrog djela korist ima onaj koji ga čini, a do Allaha dolazi samo bogobojaznost. Ajeti na temu činjenja dobra su mnogobrojni. Također, hadisi su isto tako, mnogobrojni, a u ovom tekstu ćemo spomenuti samo neke od njih, jer treba mnogo više vremena, a i prostora da se svi hadisi na ovu temu objedine.

Ibn Abbas, radijallahu anhu, prenosi da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao:

“Nije vjernik onaj ko je sit, a zna da je njegov komšija gladan.”

(Ovaj hadis se nalazi u knjizi “Knjiga o edebu”, autor imam Buharija, str. 55., knjiga je prevedena na bosanski jezik, izdavač-“Islamski kulturni centar Mostar”. Također, hadis bilježe i : El-Bejheki u Es-Sunnenu 10/3, Ebu Ja’la u Musnedu 5/92, i Et-Taberani u El-Kebiru 12/154. Hadis je sahih.)

Prenosi se preko Enesa, radijallahu anhu, od Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, da je rekao:

“Tako mi onoga u čijoj je ruci moja duša, neće rob biti pravi vjernik sve dok ne bude želio svome komšiji (ili je rekao svome bratu) ono što želi samom sebi.”

(Mutefekun alejhi.Ovaj hadis se nalazi u knjizi “Vrhunac čežnje za šerijatskim dokazima” autora El-Hafiza Ibnu Hadžera el-Askalanija, str. Knjiga je prevedena na bosanski jezik, izdavač-Stichting Hidžra. Sahih. Buharija (13), Muslim (45) (72) )

A sad u prilogu možete pogledati videozapis porodice koja treba našu pomoć:

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara