Press "Enter" to skip to content

TUŽNA PRIČA PORODICE IGNJATIĆ: OTAC NE RADI, MAJKA BOLESNA, PREŽIVLJAVAJU OD 300 KM

Porodica Ignjatić iz sela Papažani kod Banjaluke žive u uslovima koji su danas mnogima nezamislivi. Osim što su roditelji i bolesni i nezaposleni, imaju i dvogodišnjaka koji je teško bolestan i ne živi s njima. Njihova petogodišnja curica vjerovatno svjesna situacije u kojoj živi, ima samo jednu želju, a to je bicikl.

Ignjatići preživljavaju od socijalne pomoće koju prima supruga Sanja i dječijeg dodatka. Dvogodišnji sin trenutno živi kod Miladinove sestre jer su Ignjatići, oboje ozbiljno bolesti i ne mogu se brinuti o njemu.

Otac Miladin priča da konstantno pada u nesvijest i da je zbog toga stanja, stalno pod lijekovima.

Bio sam poprilično slab dugo godina. 15 godina traje koliko vučem tu bolest. Supruga mi je ležala na psihijatriji dugo godina, po 21 dan. Sin mi je u bolnici u Trapistima. A ići će sigurno još tri do četiri godine zbog problema sa glavom. Nažalost, zbog svega što mi se dešava, rijetko ga i posjećujem. Kada imam para, platim auto i odem – istakao je Miladin.

Majka Sanja tužno priča da žive od socijalne pomoći u iznosu od 110 maraka i 190 maraka dječijeg doplatka.

Ovo je sve. I još Miladin nekada zaradi dnevnicu ali to je sve malo. Muž ide i cjepa drva drugima i tako zarađuje – rekla je Sanja.

Miladinova sestra se brine o dvogodišnjem sinu kada nije u bolnici, jer je obučeni fizioterapeut.
Išao sam i da mi vrate dijete, ali nisu htjeli. Sestra je obučena za rad sa djecom jer je fizioterapeut. Ona to radi i kod kuće i u bolnici – rekao je Miladin.

Sanja priča kako već dugo ima zdravstvenih problema. Ne može da spava, nervozna je, nekada i plače.

– Imam jaku tugu i nervozu. Liječena sam na psihijatriji u Banjaluci. Liječim se od 16. godine. Pod nadzorom sam ljekara i pijem redovno terapiju. Ne mogu ni ići na kontrolu bez pomoći muža – istakla je ona.

Otac je tužan jer mu zbog njegovog zdravstvenog stanja ne dozvoljavaju da rade. Zahtjev je slao u nekoliko firmi koje su ga odbili baš zbog toga što je bolestan.

Poslao sam zahtjev u komunalno da radim i nisu još odobrili. Ne volim da tražim, volim da zaradim sopstveni dinar, svojim rukama, za svoju djecu, Mladena i Milicu – ističe Miladin.

Zbog Miladina, situacija sa njegovom suprugom je bolja, jer Miladin vodi računa o Sanji.

– Na psihijatriji su mi rekli to. Ustajem i noću. Sanja u pola devet pije lijekove i pije ujutru u pola 8. I u pola 3 popodne. Tri puta pije u toku dana – opisuje Miladin.

Porodica Ignjatić, a pogotovo supruga Sanja ima jednostavne želje. Želja joj je da Miladin počne da radi, kako bi uspjeli da kupe električni šporet, usisivač i viseću.

Za njih se saznalo preko humanitarne organizacije “Mali Anđeo” koja je pokrenula akciju za porodicu Ignjatić. Saša Ikić za Srpskainfo kaže da porodica ne radi i da im je potrebna pomoć od strane dobrih ljudi.

– Miladinu još nije oduzeta radna sposobnost. On je pokušavao da se zaposli u komunalno preduzeće, ali su to odbili zbog zdravstvenih problema koje ima od ranije. Miladin po selu cijepa drva i tako zarađuje. Supruga mu je teži psihički bolesnik, liječena na psihijatriji nekoliko puta. Mora biti pod njegovim nadzorom. Sina je Centar za socijalni rad dao Miladinovoj sestri da se brine o njemu – istakao je Ikić.

Ikić je rekao da kada su oni objavili prvi put slučaj sa Ignjatićem, komšije su im pomogle dosta u vidu kućnih potrepština.

– Kupili su usisivač, električni šporet, tako neke stvari su im obezbijedili. I bilo je nešto novčanih sredstava, oko 800 maraka. Za djevojčicu je potreban bicikl – istakao je Ikić.
Sve veći broj humanitarnih akcija

U posljednjih nekoliko godina sve je veći broj ljudi za koje se organizuje humanitarna pomoć. Nakon korone, došlo je do velikog siromaštva, a to pokazuje i veliki broj samih humanitarnih akcija.

Saša Ikić ispred humanitarne organizacije “Mali anđeo” smatra da je potrebna podrška države i sistema, i da, konkretno u ovom slučaju, porodica Ignjatić ima podršku od Centra za socijalni rad. U kojoj mjeri, Ikić ne zna.

On dodaje da se nekoliko puta Miladin i obraćao Centru za pomoć, ali da sam Miladin ima želju da radi, hoće da radi, i najpotrebnije mu je zaposlenje.

Ukoliko neko želi da pomogne Ignjatićima može to da uradi i na broj računa 5620108066384108 na ime Sanja Ignjatić kao i pozivom na broj 17070.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *