Press "Enter" to skip to content

U 17-toj godini života na bolji svijet tragično preselio Ismar (Rifat) Mahmutović

Tužnim srcem javljamo rodbini, prijateljima i poznanicma da nam je u petak, 26. 5 .2023. godine, u 17-toj godini života na Ahiret tragično preselio naš dragi Ismar (Rifat) Mahmutović.

Dženaza će se obaviti u petak, 16 .6.2023. godine, nakon klanjanja ikindije namaza ispred džamije Veliko Založje. Ikindija namaz je u 17:08.

Da mu dragi Allah dž.š. podari Džennet, a porodici sabur.

Kada nam se desi da, dok listamo po društvenim mrežama, naletimo na vijest da je neko preselio na ahiret, u nama se javi želja i potreba da izrazimo saučešće porodici.

druga – nema nikakve logike da ispod jedne smrtovnice, recimo na Facebook-u, piše na stotine komentara El-fatiha. Ako postoji opravdana potreba (npr. dova na murad-želju) da se neko podsjeti ili nekome sugerira da prouči dovu ili fatihu, dovoljno bi bilo da autor ili onaj ko objavljuje napiše El-fatiha

Valja naglasiti da svi oni koji napišu El-fatiha u komentaru ispod smrtovnice na društvenoj mreži ne čine nikakvu dovu za merhuma, jer sama riječ El-fatiha, u ovom kontekstu, ne znači ništa, osim „Otvaranje“. Iako je naš nijet, naša namjera plemenita, pisanjem El-fatiha u komentaru ne činimo neki hajr za merhuma.

Zato, u buduće, kada naletimo na objavljenu smrtovnicu na društvenim mrežama napišimo dovu svojim riječima, ali i spomenimo kur’anski ajet kojim se u našoj islamskoj tradiciji izražava saučešće – Inna lillahi we inna ilejhi radži’un – što znači: „Svi smo Allahovi i svi se Njemu vraćamo!“ (sura AEl-bekare 156)

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *