POKRIVANJE ZENSKOG TIJELA I GLAVE

Biblija i Kur an naredjuju da se zensko tijelo prekriva i glava. Zasto? Zato sto zensko tijelo nije kao musko i provokativno je. Zena da bi se smatrala  pristojno obucenom sve mora prekrit osim lica i dio ruku (Šake, prste)..

Islam zabranjuje da se zena sisa na celavo – na nulu zbog njene prirode i ljepote  ali tu ljepotu treba prekrivat  pred strancima. dok bibliija kaze Ona koja ne moze da se prekriva nek strize kosu.. ili osisa skroz.

Danas ovu naredbu prekrivanja tijela postuje vise sljedbenici Kur ana nego sljedbenici Biblije.. Po islamskom ucenju zenu otkrivenu smije vidjeti, otac ,sin,brat, sinovi sestre, sinovi brace, njene prijateljice i drugi. To podrazumijeva da vide njenu kosu.. ruke..  isl. Muz jedino ima pravo da zenu vidi potpuno.

Pokrivanje zene je u svrhu odrzavanja morala u drustvu.. Danas zena prodje ulicom i svi je muskarci posmatraju – ponekad je svjesna a ponekad nije.. Ranije smo rekli da je to priroda i da zensko tijelo je drugacije od muskog. Muskarcima je dovoljno da se pokrije od pasa pa do koljena..

Prekrivanjem zenskog tijela i glave je Stit za zenu i za cuvanje njenog stida i duhovnog mira.

BIBLIJA

 

I svaka žena koja se gologlava moli Bogu ili je prorokuje, sramoti glavu svoju; jer je sve jedno kao da je obrijana. Ako se dakle ne pokriva žena, neka se striže; ako li je ružno ženi strizati se ili brijati se, nek se pokriva. (KorinĆanima poslanica prva, 11:5,6)

 

A muž ne mora pokrivati glave, ta slika je i slava Božja; a žena je slava muževa. Jer nije muž od žene, nego žena od muža. I nije stvoren muž radi žene, nego žena radi muža.”

( KORINĆANIMA poslanica prva ;11:7-9)

 

 

iako u starom zavjetu se spominje da zena i lice treba pokrit to cemo zaobici . jer i Islam isto ostavlja dobru volju da li prekriti lice ili ne.

Ako pogledate Americke filmove.. Svaka mlada u crkvi se udaje u vjencanici  i prekriva lice.. ali u stvarnom zivotu nema toga.

U danasnjem vremenu samo zene muslimanke pokrivaju lice.. a sljedbenici Biblije ne

 

 

“I Rebeka podigavši oči svoje ugleda Izaka, te skoči s kamile, i reče sluzi: ko je onaj čovjek što ide preko polja pred nas? A sluga reče: ono je gospodar moj. I ona uze pokrivalo i pokri lice.” (Prva knjiga Mojsijeva 24:64-65)

 

ima jos dosta ovakvih primjera

KUR`AN

 

“O VJEROVJESNICE ,RECI ZENAMA SVOJIM, I KCERIMA SVOJIM, I ZENAMA VJERNIKA NEKA HALJINE SVOJE SPUSTE NIZA SE.TAKO CE SE NAJLAKSE PREPOZNATI I NECE NAPASTVOVANE BITI ” [ Ahzab, 59. ]KUR`AN

 

. A reci vjernicama neka obore poglede svoje i neka vode brigu o stidnim mjestima svojim; i neka ne dozvole da se od ukrasa njihovih vidi išta osim onoga što je ionako spoljašnje, i neka vela svoja spuste na grudi svoje; neka ukrase svoje ne pokazuju drugima, to mogu samo muževima svojim, ili očevima svojim, ili očevima muževa svojih, ili sinovima svojim, ili sinovima muževa svojih, ili braći svojoj ili sinovima braće svoje, ili sinovima sestara svojih, ili prijateljicama svojim, ili robinjama svojim, ili muškarcima kojima nisu potrebne žene(MISLI SE NA STARIJE LJUDE), ili djeci koja još ne znaju koja su stidna mjesta žena; i neka ne udaraju nogama svojim da bi se čuo zveket nakita njihova koji pokrivaju. I svi se Allahu pokajte, o vjernici, da biste postigli ono što želite. sura, (NUR 31, KUR`AN)

 

Njima nije grijeh da budu otkrivene pred ocevima svojim, i sinovima svojim, i bracom svojom, i sinovima brace svoje, i sinovima sestara svojih, i zenama vjernicama, i pred onima koje su u vlasnistvu njihovu. I Allaha se bojte, jer Allahu, doista, nije skriveno nista.(AL AHZAB,55) KUR`AN

Izvor:http://kuranbiblija.blogger.ba/

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara