U nedjelju će RS biti etnički čista, hiljade Bošnjaka će provesti vikend u Federaciji

Za nedjelju je zakazan referendum u bh. entitetu Republika Srpska. Građani u ovom dijelu BiH će odlučivati da li podržavaju da se 9. januar obilježava kao Dan RS, piše Patria.

Ustavni sud BiH je 9. januar proglasio kao neustavan praznik, a na zakazani referendum je izdao mjeru privremene zabrane. Niti jednu od ove dvije odluke Ustavnog suda BiH vlasti u Banja Luci ne žele ispoštovati. Priča o referendumu u RS usijala je atmosferu u BiH do te mjere da se sve glasnije govori o zveckanju oružjem.

Međunarodna zajednica ocijenila je da bi referendum mogao odvesti u izolaciju Republiku Srpsku. Posljedice će građani osjetiti bez obzira na to što rezultati referenduma ne mogu imati nikavu pravnu vrijednost.

Bošnjaci se protive referendumu. Oni neće izaći da glasaju. A najveći broj njih planira vikend provesti u Federaciji BiH, da bi izbjegli eventualne neugodnosti. U nekim lokalima po RS već su zakazani skupovi za nedjelju, na kojima će se točiti alkohol, pa su i ekcesne situacije time i izglednije. Bh. entitet Republika Srpska u nedjelju bi mogao biti potpuno etnički čist.

Špekuliše se čak da bi policija mogla vršiti pritisak na one koji ne izađu na referendum.

Imam Čaršijske džamije u Prijedoru Omer ef. Redžić kaže da se nelagoda osjeti i među Bošnjacima Prijedora. Neki od njih vikend će provesti u obližnjem Sanskom Mostu.

– Za Bošnjake je ta nedjelja kao i svaki drugi dan. Ne trebaju izaći na referendum i uplitati se u bilo kakve političke igre. Najvažnije je taj dan očuvati mir i dostojanstvo – kaže ef. Redžić.

Najveći broj Bošnjaka iz Srebrenice, Vlasenice, Milića, Zvornika…, objašnjavaju, nedjelju planira provesti u Tuzli. Tako su sigurni, kažu, da neće zapasti u probleme, piše Patria.

saff

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara