U Njemačkoj će vas zaposliti i ako nemate pojma o poslu!?

Njemačkoj nedostaju stručnjaci – i to više nego ikada. Zbog nedostatka kvalifikovane radne snage, njemačka privreda godišnje gubi oko 30 milijardi eura. Posla ima, ali nema radnika, i to je velik problem na koji ukazuje sve više njemačkih firmi. Njemačkoj trenutno nedostaje 440.000 visokokvalifikovanih radnika, piše “Deutsche Welle“…

Samo u elektroindustriji fali 50.000 inženjera, u IT-sektoru oko 55.000 stručnjaka, dok je u strojogradnji raspisano oko 11.000 konkursa – 50 % više nego godinu dana ranije.

Svaka peta firma traži mlade talente

U međuvremenu čak 60 % njemačkih kompanija ističe da im je nedostatak kvalifikovane radne snage najveći poslovni problem. Svaka peta firma zato traži mlade talente u drugim regijama, intenzivnije sarađuje s obrazovnim ustanovama i radi na prekvalifikaciji vlastitih radnika.

16 % firmi je uvelo fleksibilne radne modele poput “job sharinga”, dok je 13 % firmi spremno zaposliti i kandidate bez odgovarajućih kvalifikacija, ali s potencijalom daljnjeg razvoja.

Slobodno preko milion radnih mjesta

Cilj njemačke vlade je puna zaposlenost, i to već 2025. Prema nekim prognozama, Njemačkoj bi 2030. moglo nedostajati više od 3 miliona kvalifikovanih radnika

Trenutno je slobodno preko milion radnih mjesta – ali je isto toliko i dugoročno nezaposlenih.

Arber Bajrami u Njemačkoj živi protekle tri godine. Studira germanistiku i pomalo radi. Za “Deutsche Welle” je ispričao kolike šanse imaju mladi koji trbuhom za kruhom odlaze u Njemačku.

“Tu se vrlo lako dolazi do posla, iako postoji određeni nivo diskriminacije. Vlada golema potražnja za radnom snagom, kako u privatnom, tako i u javnom sektoru. Ako neki kandidat ima posebne kvalifikacije koje ga izdvajaju od konkurencije, relativno će lahko naći posao u Njemačkoj”, tvrdi student.

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara