Press "Enter" to skip to content

U Švedskoj opet spaljen Kur’an

Švedska policija dopustila je da se jučer ispred džamije u Štokholmu održi mali protest na kojem su organizatori pokidali Kur’an i spalili ga.

Prema pisanju švedskih medija, ovaj “događaj” organizovao je Salvan Monika (Salwan), muškarac koji je prije nekoliko godina pobjegao iz Iraka. Kako je objasnio, još ranije je tražio odobrenje policije da organizuje javno spaljivanje svete knjige kako bi izrazio svoje mišljenje o Kur’anu.

“Ovo je demokratija”

– Ovo je demokratija. U opasnosti je ako nam kažu da to ne možemo uraditi – rekao je Momika.

Momika se uoči spaljivanja Kur’ana obratio okupljenima ispred džamije, a nakon toga je uzeo komade slanine te ih je stavio u svetu knjigu.

– Nakon toga je zapalio nekoliko stranica Kur’ana te je knjigu gazio nogama. Šutao ga je kao nogometnu loptu, a pri tome je mahao švedskom zastavom – pišu lokalni mediji.

Brojni građani stigli su ispred džamije kako bi osudili ovaj čin te su naglasili kako nije uredu ponižavati druge ljude, njihovu vjeru i stavove.

– Događaj se odvijao mirno i prošao je bez incidenata – rekli su iz policije nakon skupa.

Sudovi poništili odluke

Ranije je švedska policija odbila nekoliko zahtjeva za proteste protiv Kur’ana, ali sudovi su poništili te odluke, tvrdeći da krše zaštićenu slobodu govora.

Policija je objavila da iako to “može imati vanjskopolitičke posljedice”, sigurnosni rizici i posljedice povezani sa spaljivanjem Kur’ana nisu takve prirode da bi se zahtjev trebao odbaciti.

Obustava pregovora

Turska je krajem januara obustavila pregovore sa Švedskom o prijavi za članstvo u NATO-u nakon što je Rasmus Paludan, čelnik danske krajnje desne političke stranke, zapalio primjerak Kur’ana u blizini turske ambasade u Štokholmu.

Arapske zemlje osudile spaljivanje Kurana

Nekoliko arapskih zemalja, uključujući Saudijsku Arabiju, Jordan i Kuvajt, osudilo je spaljivanje Kur’ana u januaru. Turska ambasada u Štokholmu nije bila dostupna za komentar.

Švedski premijer Ulf Kristerson (Kristersson) ranije jučer je rekao da njegova zemlja i dalje želi pristupiti NATO-u prije ili na samitu u Vilniusu sljedećeg mjeseca, iako nije sigurno da će to do tada moći učiniti.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *