U Uroševcu pored imama predavanja u džamiji drže ljekari i policajci (VIDEO)

Džuma namaz u selu Bibaj kod Uroševca razlikuje se od drugih džamija. Osim “dersa” koji drži imam u džamiji, svakog petka mogu se pratiti i predavanja stručnjaka iz različitih oblasti.

Stanovnici Bibaja do sada su imali priliku slušati predavanja o bolestima kao što su tuberkuloza, bolesti srca, a imaju priliku i slušati predavanja o propisima u saobraćaju.

Ovu inicijativu imama džamije pozdravile su neki od džematlija ove džamije, ali postoje i oni koji se protive toj ideji.

Neki od njih koji su došli u petak u džamiji za “KosovaPress” kažu da je sada više nego ikad potrebno da se govori o religiji i pokazati svijetu da teroristička djela počinjena u ime islama nisu akcije vjernika islama.

Imama džamije, Fehmi Haxhiu izjavio da su potrebna i predavanja iz drugih oblasti, a ne samo vjerske teme.

“Vjerujem da također treba i druge teme da se čuju u džamiji, a ne samo vjerske. Mislim da smo kao neko ko predvodi džamiju i džemat pravilno postupili i stvorili prostor za stručnjake iz različitih oblasti, jer džamija nije ograničena samo na vjerske aspekte, džamija treba igrati širu ulogu”, rekao je Haxhiu.

Međutim jedan od džematlja ove džamije, Lutfi Hyseni je rekao da predavanja treba da budu iz oblasti islama.

I Habib Hyseni je rekao da doktori ne trebaju držati predavanja u džamijama.

“Ovdje je mjesto za vjernike, doktori nemjau šta da traže u džamijama, neka se vrate na svojim klinikama”, rekao je Hiseni.

Ali za razliku od dva njegova zemljaka, Faruku Beqiriju se svidjelo predavanje o tuberkulozi.

Beqiri izjavio je da je vjera također povezana sa medicinom.

“Vjerujem da je govor bio vrlo dobar i razumljiv, također vjerujem da je doktor održao jako korisno predavanje … Sve što ima veze sa religijom povezano je i sa medicinom”, rekao je Beqiri.

U ovoj džamiji do sada prevanja su okržali doktori za kardiologiju, pulmolozi, a predavanja je imao i zamjenik regionalne policije u Uroševcu, o nesrećama i njihovim posljedicama.

balkanplus

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara