Press "Enter" to skip to content

“Ubica moje supruge me u prolazu pozdravlja, moje dijete pita: Babo, ko ti je ovo”

“Moju Havu više ništa ne može vratiti, ali nadam se da će ovo biti opomena svim onim vozačima koji zbog svoje bahatosti i iz hira, kao što je u mom slučaju, ostavljaju maloljetnu djecu bez onoga ko im je najpotrebniji”.

Kazao je ovo Amar Dovadžija 2016. godine, nakon što je Semir Rastoder, vozač koji je skrivio smrt njegove supruge, osuđen na pet i po godina zatvora. Danas, više od tri godine nakon izrečene prvostepene presude, Dovadžiju na ulici pozdravlja onaj koji je kriv za smrt njegove supruge. Naime, iako je prošlo više od četiri godine nakon stravične nesreće, Rastoder ni dana nije proveo u pritvoru, a kada će iza rešetaka i da li će uopće, još se ne zna. Nakon što mu je izrečena prvostepena presuda, u oktobru 2016. godine, na tu presudu su obje strane u postupku uložile žalbe.

Tužilaštvo KS, jer je nezadovoljno minornom kaznom, a odbrana jer je nezadovoljna osuđujućom presudom. Iako je prošlo više od tri godine, Vrhovni sud FBiH nije odlučio po podnesenim žalbama. Zašto je to tako u ovoj instituciji nismo mogli dobili odgovor. Na naš upit da li postoji neki zakonski rok u kojem se mora odlučiti po žalbama dobili smo odgovor da nema nikakvog roka. Dvije i po godine od presude ubici svoje supruge, Dovadžija se ponovo oglasio, ovaj put putem Facebooka. – Kaže on nama: “Selam alejkum!” Onako u prolazu. Mimoilazimo se, a Merjem me pita: “Babi, ko ti je ovo?” Ne znam šta da odgovorim. Postavljam pitanje:”Drago sudstvo, kakvu to poruku meni šalješ? Kakvu poruku tek šalješ onima koji su kao on? Onima sa kojima se on druži? Žalost! – napisao je Dovadžija, duboko potresen tragedijom koja ga je podsjetila ono što se i njemu dogodilo prije četiri godine.

Vrhovni sud FBiH u aprilu ove godine je ukinuo prvostepenu presudu kojom je Rastoder u oktobru 2015. godine osuđen na pet i po godina zatvora zbog izazivanja saobraćajne nesreće u kojoj je na pješačkom prijelazu poginula majka dvoje djece Hava Dovadžija. Nesreća u kojoj je nastradala Dovadžija dogodila se 1. aprila 2014. godine, kada je Rastoder u sarajevskom naselju Nedžarići, na pješačkom prijelazu, krećući se iz pravca Ilidže i, prema navodima iz optužnice, vozeći brzinom od 103 kilometra na sat, “golfom 6” udario i na mjestu usmrtio Havu. Prije, tokom, a ni poslije suđenja, Rastoder nijedan dan nije proveo u pritvoru. Neposredno nakon nesreće kratko je zadržan u policiji, nakon čega je pušten na slobodu. To je izazvalo pobunu i nezadovoljstvo građana, pa su tim povodom organizirani i masovni protesti. Nakon što mu je izrečena zatvorska kazna, slobodno se išetao iz sudnice. Tužilaštvo Kantona Sarajevo se bunilo protiv toga, ali bez konkretnih rezultata.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *