Press "Enter" to skip to content

Učinio je blud sa rodicom, da li je dužan da se oženi s njom?

Pitanje: Hoću li biti odgovoran za suze djevojke, s kojom sam imao seksualne odnose, ako oženim drugu djevojku zbog straha da se naši roditelji neće složiti, mi smo rođaci i ta djevojka nije baš religiozna. Ili bi trebao ostati u vezi s tom djevojkom bez obzira što se ženim sa drugom osobom, ili da oženim samo tu djevojku?

Odgovor: Slavljen neka je Allah.

Prvo: Zinaluk je zločin sam po sebi, u smislu njegovog grijeha i posljedica. Niko ne može odstupiti od tog grijeha dok se ne obrati Allahu, neka je Slavljen i Uzvišen, On kaže:

 

i oni koji se mimo Allaha drugom bogu ne klanjaju, i koji, one koje je Allah zabranio, ne ubijaju, osim kada pravda zahtijeva, i koji ne bludniče; – a ko to radi, iskusiće kaznu,

patnja će mu na onome svijetu udvostručena biti i vječno će u njoj ponižen ostati;

ali onima koji se pokajui uzvjeruju i dobra djela čine, Allah će njihova hrđava djela u dobra promijeniti, a Allah prašta i samilostan je;

a onaj ko se bude pokajao i dobra djela činio, on se, uistinu, Allahu iskreno vratio;

(25:68-71)

Iako brak može prikriti ono što se desilo između vas, vaše nemoralne i nepristojne akcije nije propisan za grijeh i sramotu zinaluka. Lijek za to je iskreno pokajanje i popravljanje na način da činiš što više dobrih djela u nadi da će ti se Allah smilovati i primiti tvoje pokajanje i dobra djela.
Drugo: U tom slučaju mi vam kažemo:

Ako misliš kad kažeš da ova djevojka nije religiozna da je promiskuitetna i moralno korumpirana i ne poštuje Allahovu vjeru i ne štiti sebe od sramotnih djela onda zaboravi ovu djevojku i njene puteve, usredotoči se na sebe, pokaj se pravilno svome Gospodaru, u skladu sa njegovim zapovijedima, čini što više dobrih djela i budi čestit dok ne oženiš djevojku koja je dobra i pravedna.
Ali ako se i ta djevojka pokaje, ako priznaje pogrešku i misli da vas je šejtan zaveo u tom trenutku, onda nema ništa loše u tome da se vjenčate ako se oboje pokajete za taj grijeh. Štoviše, potičemo vas da to učinite jer imate zajednički zinaluk i možda si ti taj koji ju je naveo na grijeh i bilo bi nepristojno ostaviti je da sama snosi posljedice toga.

Ako nije moguće da je oženite i vaše familije se suprostavljaju tome, i ako mislite da taj brak može dovesti do prekidanja rodbinskih veza ili neposlušnosti prema roditeljima, onda u tom slučaju ne postoji krivnja što prekidate odnos s njom, ti imaj svoje veze a ona neka ima svoje veze. Nakon što ste se trudili da prikrijete njen grijeh, čuvaj je i zaštiti je, a Allah će se pobrinuti za njene veze, popraviti njeno stanje, omogućiti joj da se iskreno pokaje i blagosloviti je sa mužem koji će zadržati njenu čestitost.

A Allah zna najbolje.

Odgovorio: Šejh Muhammed Salih el-Munedžid

Prijevod i obrada: svjetlo-dunjaluka.com

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *