Press "Enter" to skip to content

UHAPŠEN DJED HAJRULAH: PRODAO 10-GODIŠNJU UNUKU MERIMU?

Sarajevska policija je u četvrtak, kako “Avaz” saznaje, u ulici Hamdije Čemerlića uhapsila 64-godišnjeg Hajrulaha Mučištu. Uhapšen je na osnovu raspisane operativne potrage, a zbog sumnje da je počinio krivično djelo trgovina ljudima.

Otišla u trgovinu
Portparol Tužilaštva Kantona Sarajevo Azra Bavčić potvrdila nam je da je Mučišta u petak njima predat te da mu je određeno 24-satno zadržavanje, nakon čega će se postupajući tužilac izjasniti o daljnjim mjerama.

Kako nam je nezvanično potvrđeno od izvora bliskog istrazi, Hajrulah je uhapšen u sklopu istrage o nestanku njegove unuke, 10-godišnje Merime.
Djevojčica je nestala 22. avgusta prošle godine, a upravo je djed Hajrulah u više navrata obijao pragove medijskih kuća moleći za pomoć u pronalasku svoje unuke.

Hajrulah je tada svima ispričao da je djevojčica nestala neposredno nakon što je porodici u Novopazarskoj ulici izgorjela kuća. Djed Hajrulah ju je poslao u trgovinu u 14.15 sati, odakle se nikad nije vratila.

Porodica Mučišta je tada izrazila sumnju da je oteta, odnosno da je neko naišao automobilom i odvezao je u nepoznatom pravcu, a moguće i izvan BiH. Tokom istrage policija je saslušavala i članove porodice.

Bio sumnjiv
Imam informacije da sam sumnjiv, da sumnjaju na nas, na mene, oca, majku, ali u policiji imaju saznanja o krijumčarima ljudi. Imaju njihove slike, pokazivali su nam – kazao je ranije djed Hajrulah u izjavi za “Avaz”.

Na konkretno pitanje je li policija sumnjala da je porodica prodala djevojčicu, djed je odgovorio:
– Mi ne prodajemo svoju djecu, volimo ih. Sumnjamo da je ukradena ispred radnje.
Mjeseci su prolazili, a djevojčici nije bilo ni traga. U novembru prošle godine uz MUP-a Kantona Sarajevo su potvrdili da su prikupljeni materijal u slučaju nestanka djevojčice Merime predali Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) zbog sumnje da je riječ o trgovini ljudima. Iz SIPA-e se nisu oglašavali o ovoj istrazi.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *