Press "Enter" to skip to content

UHVAĆEN JEZIV TRENUTAK / Možete li prepoznati koja od žena na slici upravo ima infarkt?

Žene ne moraju nužno osjećati bol nego neobjašnjenu anksioznost, mučninu, vrtoglavicu, palpitacije i može ih obliti hladan znoj, upozorava i HZJZ
Linda Johns je vrlo uspješna autorica romana i knjižničarka te netko tko redovito vježba, dobro jede i ne puši, no usprkos tome doživjela je infarkt. Kako bi podigla svijest opasnosti infarkta kod žena, objavila je i fotografiju s promocije knjige. snimljene u trenutku kada je počela osjećati simptome

“Moj srčani udar nije bio holivudski, kada se netko uhvati za prsa i prevrne od boli. Svaki od mojih simptoma bio je onaj koji bi stajao sam za sebe kao mogući srčani udar. Svi moji simptomi su oni koji bi mogli biti i često jesu, odbačeni od strane zdravstvenih djelatnika, a kamoli ljudi koji ih imaju. Kad sam ušla u hitnu, brzo sam ih i konkretno navela “, napisala je Linda na svom blogu.
‘Snimila je ovo baš kada je počeo’
Linda je žena u sredini fotografije, s naočalama. Možda izgleda dobro, ali upravo u trenutku snimanja fotografije ima srčani udar. “Moja prijateljica Jane snimila je ovu fotografiju baš kada je počinjao srčani udar. Još uvijek se ovdje osjećam kao osoba, iako je moja nova normala definitivno drugačija”, napisala je Linda na svom blogu.
HZJZ: Bol koju žene mogu osjećati može nalikovati problemima s probavom
I Hrvatski zavod za javno zdravstvo ističe kako su simptomi srčanog udara različiti kod muškaraca i žena.

“Simptomi srčanog udara kod muškaraca su snažna bol u prsima, bol u lijevoj ruci ili čeljusti, te otežano disanje. Žene mogu imati neke od tih simptoma, no bol kod njih može biti više difuzna, te se širiti na ramena, vrat, ruke, abdomen ili čak leđa. Bol koju žene osjećaju može više nalikovati problemima s probavom, i ne mora biti stalna. Također, ne moraju nužno osjećati bol nego neobjašnjenu anksioznost, mučninu, vrtoglavicu, palpitacije i može ih obliti hladan znoj. Srčanom udaru kod žena može prethoditi neobjašnjen umor.”, navode

“Kod žena je također značajno da je prvi srčani udar kojeg dožive teži i ozbiljniji nego kod muškaraca, i češće dovodi do smrtnog ishoda”, upozorava HZJZ.

Sedam simptoma srčanog udara kod žena
YourTango je i detaljno pobrojao simptome srčanog udara kod žena.
1. Ekstremni umor
U danima ili čak tjednima prije srčanog udara, više od 70 posto žena iskusi jaku iscrpljenost nalik gripi.

2. Bol
Ponekad to može biti užasna bol, ali često za žene ta bol više nalikuje pritisku – i nije uvijek u predjelu srca. Ova bol se može pojaviti u prsnoj kosti, gornjem dijelu leđa, ramenima, vratu i čeljusti. Linda je doživjela ubodnu bol u leđima između lopatica. Također su se bolovi širili niz lijevu ruku do malog prsta i prstenjaka.

3. Obilno znojenje
Možete biti potpuno mokri ili imati blijedo i pepeljasto lice. “Rekla sam im da mi je prijatelj rekao da izgledam pepeljasto”. ispričala je Linda kada je navodila simptome na hitnoj.

4. Mučnina ili vrtoglavica
Prije srčanog udara, žene često imaju probavne smetnje ili povraćaju. Također se mogu osjećati kao da će se onesvijestiti. Linda je povratila kad se vratila kući s priredbe knjige.
5. Nedostatak daha
Dahtanje i nemogućnost vođenja razgovora znakovi su srčanog udara.

6. Problemi sa spavanjem
Poteškoće s uspavljivanjem ili buđenje usred noći mogu se dogoditi tjednima prije.

7. Anksioznost
Ako osjetite nadolazeću propast ili strah, možda vas tijelo upozorava. Srčani udar ili infarkt se javljaju i kod žena koje su u formi i zdrave, s prosječnom dobi od 42 godine, a ne postoji definitivno istraživanje o tome zašto se pojavljuju, prenosi YourTango.
24h

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *