Press "Enter" to skip to content

UKOLIKO SE ZARATI, OVAKO BI SVIJET BIO PODIJELJEN Na koga može da računa Iran, a na koga SAD?

Ubistvo iranskog generala Qasema Soleimanija dovelo je do toga da svijet sve više govori o mogućnosti izbijanja još jednog velikog rata. Iranski zvaničnici obećali su da će se osvetiti za smrt generala koji je bio komandant Quds snaga pri Revolucionarnoj gardi, a sinoć su se već dogodili raketni napadi na bazu Al Asad sa američkim vojnicima.

Ukoliko zaista dođe do rata, svijet bi još jednom bio podeljen, a izrazite podjele posebno bi bile osetne na Bliskom istoku.

Sjedinjene Američke Države ubile su Soleimanija u napadu u petak, 3. januara u Bagdadu.

U saopštenju je Pentagon potvrdio vijest o smrti Sulejmanija, kojeg su Amerikanci smatrali pretnjom.

Ko je na strani Irana?

Tokom svoje karijere Soleimanija je uspio da dobije lojalnost od desetine hiljada boraca širom Iraka, Sirije, Libana, Jemena i iz Pojasa Gaze.

Ako bi se mapa Bliskog istoka posmatrala sterilno, podjela bi izgledala ovako: Irak, Sirija, Liban i dio Jemena bio bi na strani Irana. Izrael, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i veći dio Jemena bio bi na strani SAD.

Ipak, unutar ovih zemalja postoje i brojne militantne grupe koje su posebno bile lojalne Soleimaniju. Tu su irački militanti koji su još 2003, odnosno invazije Amerikanaca mobilisani za podršku Iranu. Te grupe uključuju Asaib Ahl al Hak, Kataeb Hezbolah i Organizaciju Badr, sve tri grupe vode ljudi bliski sa Sulejmanijem, prenosi Telegraf.

Ko je na strani SAD?

Svakako Sjedinjene Američke Države kao članica NATO imaju podršku svojih saveznika iz alijanse. Stoga može računati na Belgiju, Bugarsku, Kanadu, Hrvatsku, Češku Republiku, Dansku, Estoniju, Francusku, Njemačku, Grčku, Mađarsku, Island, Italiju, Letoniju, Litvaniju, Luksemburg, Crnu Goru, Holandiju, Norvešku, Poljsku, Portugal, Rumuniju, Slovačku, Sloveniju, Španiju, Tursku i Veliku Britaniju.

Veliki američki saveznici, koji nisu u NATO, su i Avganistan, Argentina, Australija, Bahrein, Brazil, Egipat, Izrael, Japan, Jordan, Kuvajt, Maroko, Novi Zeland, Pakistan, Filipini, Južna Koreja, Tajvan, Tajland i Tunis.

Veliki strateški partner od 2014. Americi je Izrael.

Budi prvi i podijeli ovo sa prijateljima:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *