Press "Enter" to skip to content

Ukrajinski muftija sa ratišta: Podrška islamskog svijeta Rusiji je sramotna

Nijedna muslimanska država svijeta, osim Turske, ne pomaže Ukrajini i ukrajinskim muslimanima u borbi protiv ruske invazije, već prihvata propagandu Rusije koja je godinama širila lažne informacije o islamistima u Ukrajini, kaže Said Ismagilov, bivši ukrajinski muftija koji je na prvo mjesto, umjesto vjerske službe, stavio odbranu svoga naroda.

Od samog početka ruske agresije i invazije na Ukrajinu Ismagilov se stavio na raspolaganje oružanim snagama napadnute države i za Al Jazeeru ističe kako islamski svijet prihvata rusku propagandu u kojoj su među glavnim ulogama čečenski borci predvođeni Ramzanom Kadirovim.

Na početku razgovora, bivši čelnik Duhovne organizacije ukrajinskih muslimana “Umma” te nekadašnji student moskovskog Teološkog fakulteta, ističe kako je bio “99 posto siguran da će Rusija napasti Ukrajinu nakon 20. februara“.

“Ostavio sam jedan posto za slučaj da zdrav razum prevlada među onima koji odlučuju u Kremlju. To se, pokazalo se, nikada nije dogodilo. Još decembra 2021. pristupio sam Dobrovoljačkoj jedinici teritorijalne odbrane, obučavao se i pripremao za ono što nas čeka nakon završetka Zimskih olimpijskih igara u Kini“, ističe Ismagilov i dodaje kako je za rat bio spreman „i moralno i organizacijski“.

“Moja porodica je znala za moj izbor i podržala me. Kada su u rano jutro 24. februara odjeknule prve eksplozije ruskih raketa, moja žena Irina je rekla: ‘Ti si ratnik, idi i učini što moraš’. Što se tiče Duhovnog odbora muslimana Ukrajine ‘Umma’, u kojem sam prije rata bio muftija, niko iz uprave, osim mene, nije vjerovao da će početi rat. Stoga su i sam rat i moja odluka za njih bili iznenađenje“.

“U Ukrajini su se razvili zdravi međureligijski odnosi, a većina muslimana Ukrajine postala je konstruktivan i patriotski dio našeg građanskog društva. Sve do 2014. Rusija je u ukrajinsko informacijsko polje ubacivala lažne informacije o islamistima u Ukrajini i muslimanskoj prijetnji“, kaže Ismagilov za Al Jazeeru.
“Slaba zemlja, podijeljena unutarnjim sukobima, neće se moći efikasno oduprijeti vanjskoj agresiji. Savršeno sam razumio ruske planove i kao muftija učinio sam sve da spriječim islamofobiju u Ukrajini. Srećom, većina muslimana me u tome maksimalno podržala, uspjeli smo odbiti ruske informativne napade i spriječiti međureligijske sukobe u Ukrajini.“

“Ne raspolažemo tačnim podacima o broju muslimana u redovima Oružanih snaga Ukrajine jer država ne vodi statistiku o vjerskoj pripadnosti vojnika. Sa sigurnošću se može reći da nekoliko hiljada muškaraca i žena muslimanske vjere sada brani Ukrajinu u ZSU, Nacionalnoj gardi, graničnoj službi i drugim agencijama za provođenje zakona Ukrajine.“

“Ovo je pitanje i opstanka ukrajinske nacije i muslimana Ukrajine. Rusija vodi rat da uništi, ne samo ukrajinsku državnost, nego i da uništi naša prava i slobode, uključujući vjerske, da uništi ukrajinski jezik, kulturu i ukrajinsku naciju u cjelini. Stoga je Ukrajina maksimalno ujedinjena u borbi protiv ruskih osvajača, a muslimani Ukrajine, zajedno s braćom drugih vjerskih nazora, brane našu zemlju.“

“Mnoge žene i djeca su zbog ruskog bombardiranja bili prisiljeni postati izbjeglicama, napustili su svoje domove i otišli u inozemstvo, mnogi su ostali bez domova, bez posla i egzistencije, a mnogi i od svojih najmilijih. Ruski okupatori su već uništili ili oštetili četiri džamije u Donbasu, pa trpimo i gubitke u vjerskoj imovini.

“Sve te čečenske Kadirovljeve vojnike zovemo ‘Tik-Tok ratnici’. Oni ne sudjeluju u stvarnim bitkama, već samo snimaju propagandne sadržaje – snimaju videa koji jasno pokazuju da se ne radi o pravim vojnim operacijama, već o namještenim kadrovima kao u filmu. Ili jurišaju na prazne zgrade ili pucaju po grmlju, a ispred njih trči snimatelj koji sve snima. Tako namješteni kadrovi izazivaju smijeh kod onih koji su doista prednjačili“, kaže Ismagilov.

“Sav ovaj eksplicitno muslimanski sadržaj kreiran je za publiku arapsko-muslimanskih zemalja, kao ruska propaganda. Naravno, radi se o sramotnoj pojavi kada se muslimani kriju iza islama kako bi vodili osvajački rat, ubijali civilno stanovništvo njima tuđe zemlje, uništavali gradove i silovali žene i djecu.“

Aljazera

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *