Press "Enter" to skip to content

UNESITE JE U SPAVAĆU SOBU I VAZDUH ĆE ODMAH BITI ČIST: OVA BILJKA JE PRAVI SPAS I MOŽE ZAUSTAVITI I HRKANJE

Stiglo je proljeće, vrijeme da se odlaže zimska garderoba i polako unosi svježina u dom – rascvjetalim biljkama.

Jedna od biljaka koje ne zahtjevaju veliku brigu je bromelija. Riječ je o biljki koja potiče iz Južne Amerike, a raste u visinu do pola metra.

Namijenjena je za održavanje u zatvorenom prostoru i traži srednju do jake svetlosti, minimalna temperatura treba biti 15 stepeni Celzijusovih.

Ne voli sunčevu svjetlost

Bitno je samo da je nikako ne postavite na direktnu sunčevu svjetlost. Razmnožavaju se iz sjemena i mladica, dok neke vrste mogu i dijeljenjem. Također, mogu se odvajati i mladi listovi prije cvjetanja, a zatim oživljavati.

Uz rozetu odrasle biljke uglavnom se pojavljuje mladica, a kad dostignu veličinu trećine matične biljke, treba je pažljivo odvojiti i presaditi u posebnu teglu.

Nažalost, većina bromelija uvehne poslije prvog i jedinog cvjetanja. Ali, lako se razmnožavaju izdancima.

Izdanak trebate posaditi u mješavinu treseta, peska i sitne kore drveta. Rozeta treba da je iznad zemlje barem jedan centimetar.

Mala ananas biljka

Poznata je i kao mala ananas biljka, a za njeno održavanje nisu potrebne duboke posude. Voli redovno zalijevanje i vlažnu zemlju, a vodu koja se skuplja u posudi redovno praznite.

Posudu u kojoj je bromelija stavite u tanjirić od šljunka koji je djelimično napunjen vodom. Na taj način ćete povećati vlažnost i stvoriti vlažnu atmosferu koja joj odgovara.

Vodite računa da korjenje nije potopljeno u vodu jer u suprotnom može početi truhnuti.

Ova biljka ima i svoja ljekovita svojstva. Pokazala se vrlo efikasna u borbi s dosadnim hrkanjem. Osim toga, pročišćava vazduh u zatvorenom prostoru.

Studija s organskim materijama je pokazala da je ova biljka djelotvorna u uklanjanju šest različitih hemikalija iz vazduha, među kojima su aceton i benzin.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *