Press "Enter" to skip to content

UPALJEN ALARM U NJEMAČKOJ: Uvode se nove mjere, Merkel upozorila građane

Njemačka zbog rastućeg broja novozaraženih uvodi dodatne mjere u borbi protiv širenja koronavirusa, a kancelarka Angele Merkel preporučuje da se jesenski odmori provedu u Njemačkoj ili područjima Europe s niskim epidemiološkim rizikom, saopćeno je nakon sastanka kancelarke s premijerima saveznih pokrajina.

“Mi pod svaku cijenu želimo spriječiti novi lockdown… Mi živimo u pandemiji i tako će biti dok ne pronađemo cjepivo”, rekla je kancelarka Angela Merkel nakon videosastanka s premijerima saveznih pokrajina.

Ona je naglasila da se nove mjere ravnaju prema regionalnom ključu, tj. epidemiološkoj situaciji u pojedinim regijama.

“Mi smo mnogo naučili i relativno dobro prošli kroz ljeto. No sada brojke novozaraženih opet rastu, što s pogledom na jesen i ljeto djeluje uznemirujuće”, rekla je njemačka kancelarka koja je rekla kako nove mjere omogućavaju ciljano i regionalno djelovanje.

Shodno tim saznanjima vlada i savezne pokrajine su donijele nekoliko mjera koje bi trebale utjecati na usporavanje širenja zaraze među kojima je i ponovno ograničavanje učesnika javnih i privatnih okupljanja.

“Okupljanja na javnim ili unajmljenim prostorima treba ograničiti na 50 osoba, i to ako je u dotičnom okrugu broj novozaraženih na 100.000 stanovnika u periodu od sedmicu dana prešao 35”, rekla je Merkel.

Kod privatnih okupljanja se preporučuje ograničenje broja osoba na 25.

Kazne i do 1000 eura
U slučaju da broj novozaraženih prijeđe 50 na 100.000 stanovnika u roku od sedam dana, broj osoba u unajmljenim prostorima bi trebao biti smanjen na 25, a u privatnim prostorima na deset.

Angela Merkel je zaključila kako su ove vrste okupljanja postale jedna od najvažnijih mjesta izbijanja zaraze.

U daljnje mjere spada i uvođenje novčane kazne od najmanje 50 eura za one koji u ugostiteljskim objektima prilikom obvezne registracije gostiju unesu krive navode.

Savezne pokrajine same mogu odrediti visinu kazne. U Schleswig – Holsteinu kazna može iznositi i do 1.000 eura.

Merkel je građanima Njemačke preporučila da predstojeće jesenske praznike provedu u Njemačkoj ili u zemljama s povoljnom epidemiološkom situacijom poput Italije.

“Postoje područja u Europi koja nisu proglašena rizičnima. Tako recimo trenutno u Italiji imamo povoljnu epidemiološku situaciju”, rekla je Merkel.

Premijer savezne pokrajine Bavarska Markus Soeder je apelirao na središnji epidemiološki Institut Robert Koch da vijesti o proglašavanju novih rizičnih područja u inozemstvu najavljuje unaprijed, a ne od danas do sutra.

(Slobodna-Bosna)

Budi prvi i podijeli ovo sa prijateljima:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *