Press "Enter" to skip to content

Upaljen crveni meteoalarm. Vrijeme bi moglo biti opasno, stiže prava zima

“ZADNJA dekada januara bit će u pretežno zimskom ozračju. Temperatura zraka oko prosječne za doba godine, pa i malo niža, i pritom dosta oblaka, povremeno uz snijeg, koji će stvarati novi snježni pokrivač ne samo u gorju nego i ponegdje u nizinama, a nakratko se mogu zabijeliti i neka mjesta na obali, gdje će do utorka biti i mjestimične kiše.”

Tako je za HRT zadnjih deset dana januara najavio Izidor Pelajić iz DHMZ-a. “I u unutrašnjosti potkraj ponedjeljka opet sve češće kiše, a od utorka više sunčanih razdoblja i slabije oborine, na Jadranu i uglavnom suho”, nastavlja Pelajić.

“Od utorka će većinom biti i manje vjetrovito, ali do tada na Jadranu jaka i olujna bura, osobito u subotu na udare i orkanska, na jugu pak jako jugo. Valja upozoriti i kako će olujnih udara sjeveroistočnog i sjevernog vjetra u subotu biti i ponegdje u kopnenom području”, sažeta je sedmična vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju Vrijeme uoči Dnevnika 2 pripremio Izidor Pelajić.

U subotu vjetrovito i razmjerno hladno, čest snijeg, ograničenja u prometu
U nastavku slijedi nešto detaljnija prognoza za subotu, nedjelju i početak tjedna. U subotu na istoku Hrvatske pretežno oblačno, hladno, temperatura oko 0 °C. Vjetar umjeren do jak sjeverni. Povremeno će padati snijeg, ponegdje stvarajući tanji pokrivač.

U gorju može pasti više od 15 cm novog snijega. Temperatura cijelog dana ispod 0 °C, ceste skliske, pa će u prometu biti potreban poseban oprez. Na sjevernom Jadranu i zbog olujne bure, pod Velebitom i s orkanskim udarima, koja će nositi pahulje do obale. S promjenjivom naoblakom na moru povremeno kiša, uglavnom južnije, a moguća je i susnježica. Temperatura od 3 do 8 °C.

U oblačnoj Dalmaciji vjetrovito, povremeno kiša, mjestimice susnježica, a osobito u unutrašnjosti i snijeg. Snijeg se može zadržavati, bar kratkotrajno. Puhat će jaka bura s olujnim udarima, na jugu i istočni vjetar te jugo, osobito u prvom dijelu dana. Najviša temperatura u unutrašnjosti oko 3 °C, na obali i otocima od 7 do 11 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske kiša ponegdje obilnija, praćena grmljavinom, a uglavnom na sjeveru i prema unutrašnjosti susnježica te ponegdje u višim predjelima snijeg. Puhat će jako i olujno jugo, ujutro i južni vjetar, popodne istočni. More valovito i jače valovito, prema otvorenome moguće i uzburkano.

Upaljen crveni meteoalarm za područje cijele obale
U tom kontekstu valja napomenuti da je za sutra DHMZ objavio crveni meteoalarm za područje cijele obale. Riječ je o izrazito opasnom vremenu, kako se crvena boja opisuje. Za područje Kvarnera upaljen je narančasti meteoalarm, a za ostatak zemlje označen je žuti.

Hladno i iduće sedmice
Zimski ugođaj nastavit će se na kopnu i sljedećih dana – pretežno oblačnih i većinom razmjerno hladnih. Povremenih oborina, uglavnom snijega, bit će u nedjelju, još više u ponedjeljak, kad će u nizinama snijeg prelaziti u kišu, a u gorju će nastati novi deblji snježni pokrivač. U utorak postupno smirivanje i malo toplije.

Index.hr

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *