Press "Enter" to skip to content

UPOZORENJE IZ NJEMAČKE: Kinder čokoladice i još neki proizvodi možda sadrže kancerogeni sastojak

Testiranje njemačkog udruženja za zaštitu potrošača Foodwatch pokazalo je da Kinder čokolade sadrže opasnu materiju koja “možda izaziva rak”.

Pored Kindera, pozitivna su bila i još dva brenda dječjih čokolada, Lindt i Rubezahl. Udruženje je pozvalo nadležne organe da povuku iz prodaje Ferrereove proizvode: Kinder riegel, Lindtove Fioretto nougat minis i Rubezahlove Sun rice classic schoco happen, zbog toga što sadrže moguće kancerogene supstance.
Te čokoladice u sebi navodno imaju takozvana aromatična mineralna ulja (MOAH), naveo je Foodwatch.

“Proizvođači su krivi. Umjesto da sklone opasne slatkiše sa polica i alarmiraju potrošače, oni tvrde da rade sve po zakonu”, tvrdi John Heg, predstavnik Udruženja.

Testirano je preko 20 vrsta čipseva i čokoladica, i pronađena su zasićena mineralna ulja koja prilikom razlaganja u ljudskom organizmu mogu izazvati oštećenja organa, a djeca su posebno izložena riziku.

Ispostavilo se da Kinder čokoladica, koja je jedna od najprodavanijih u Njemačkoj, ima najveći nivo tih mineralnih ulja.

Udruženje je navelo i da se ta supstanca prenosi u hranu preko recikliranog pakovanja koje je prethodno štampano mastilom koje u sebi ima ta ulja.

(Doznajemo.com/B92)

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *