Press "Enter" to skip to content

Upravo je aktiviran alarm prvog nivoa: Koronavirus u ovom trenutku može ubiti preko 50 miliona ljudi

Petnaest kineskih gradova sada je izolirano od svijeta dok se koronavirus velikom brzinom širi po zemlji. Svih 15 gradova nalazi se u provinciji Hubei, čiji je glavni grad Vuhan.

Nivo izoliranosti zavisi od grada do grada, ali svuda je zabranjeno korištenje javnog prijevoza. U ovom trenutku je više od 57 miliona ljudi odsječeno od svijeta.

U Vuhanu (11 miliona stanovnika) i obližnjem Huangangu (7,5 miliona stanovnika) zatvoreni su javna mjesta, kina, putevi, željezničke stanice i aerodromi.

Aktiviran alarm prvog nivoa

Dvadeset pet provincija, općina i autonomnih regiona u Kini, koji obuhvataju više od 1,2 milijarde ljudi, aktiviralo je alarm prvog nivoa, najviši stepen hitnih upozorenja o zdravstvenom stanju zbog zaraze koronavirusom.

Žeđijang na istoku Kine prvi je to učinio u četvrtak ujutro, a zatim su to uradile provincije Guangdong na jugu Kine i Hunan u centralnoj Kini. Posljednja provincija koja je aktivirala alarm prvog nivoa je Šansi.

Kineski sistem upozoravanja na opasnosti po javno zdravlje kategoriran je u četiri nivoa prema prirodi incidenata i obimu štete koju mogu naniejti: prvi nivo (izuzetno značajan), drugi nivo (značajan), treći nivo (veliki) i četvrti nivo (normalan).

Pod alarmom prvog nivoa, pokrajinska vlada odgovorna jeza organiziranje, koordinaciju i rukovanje svim hitnim tretmanima javnog zdravlja, objavljivanjem informacija i prikupljanjem materijala i sredstava za hitne slučajeve, pod vodstvom Državnog vijeća, koji može proglasiti karantin u svim ovim oblastima.

Prema posljednjim informacijama, najmanje 41 osoba preminula je od zaraze, a više od 1.300 ih je zaraženo.

Vanredno stanje u Hong Kongu

Lider administracije Hong Konga Keri Lam (Carrie Lam) proglasila je danas vanredno stanje zbog koronavirusa i najavila paket mjera radi ograničenja veza grada s matičnom Kinom.

Škole, koje su sada zatvorene zbog novogodišnjih praznika u Kini, ostat će zatvorene do 17. februara, a bit će obustavljeni i svi letovi, kao i željezničke linije između Hong Konga i Vuhana.

Lam je rekla da će sve zvanične posjete matičnoj Kini biti otkazane, kao i zvanične proslave lunarne Nove godine.

Ona je zatražila pomoć kineskog Državnog vijeća kako bi bio osiguran dovoljan broj maski za lice.

Gradska zdravstvena uprava potvrdila je pet slučajeva koronavirusa i svi su povezani s gradom Vuhanom, koji je centar epidemije.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *