Press "Enter" to skip to content

Uskoro je noć nade i posebnih želja, Leyletu-regaib

26. januara 2023. je prva u nizu mubarek noći, Lejletu-r-regaib ili kod nas poznata kao Noć želja.

Obilježava se uoči prvog petka u mjesecu redžebu.

Lejletu-r-regaib je jedna od odabranih noći, a prema islamskom učenju predstavlja potvrdu Allahove milosti prema čovjeku.

Lejletu-r-regaib je također noć namaza, želja i nadanja.

“To je noć u kojoj je majka Amina nosila Božijeg poslanika Muhammeda, neka je spas i mir na njega. U narodu se naziva noć želja, a obilježava se molitvama, učenjem mevluda i drugim sadržajima. božiji ugodan“, Islamske zajednice u BiH.

U islamskom kalendaru noći Lejletu-r-regaib, Lejletu-l-mi’radž, Lejletu-l-berat i Lejletu-l-kadr su odabranije u odnosu na ostale noći u godini, te se shodno tome i obilježavaju. na pojačan način ibadet, dobrovoljni namaz i učenje Kur’ana.

Dani i noći mubarek mjeseci redžeba i ša’bana su vjesnici nadolazećih dana ramazana.

“Vjernici s nestrpljenjem očekuju mubarek noći, jer čovjek koji je svjestan Boga – prije pogleda u nebesa – gleda sebe. Mubarek noći su dodatni poticaj vjernicima da svoje najglasnije i najskrivenije želje predaju Utočištu – Gospodaru sv. Svjetovi. I zato je ova noć prilika za sagledavanje naših ciljeva, strasti i želja za budućnost, kao i za svojevrsno godišnje ‘podvlačenje crte’”, ističu iz Islamske zajednice u BiH.

“Banjalučka muradija” koja se organizira povodom mubarek noći Lejletu-r-regaib, bit će održana u Ferhadija džamiji u Banjoj Luci u petak, 27. januara, između akšama i jacije namaza.

Muftija banjalučki Nusret ef. Abdibegović kazao je da je Lejletu-r-regaib, posebna noć, prva od onih blagoslovljenih, noć želja, čežnje i potrebe.

– Muradija – manifestacija i dova koju organiziramo, definiše se kao dova na murad ili zov duše i vapaj za ispunjenje želje. Vjernici svoju potrebu i želju iskazuju putem dove, sadake, kurbana, nafila-namaza, dobrovoljnog posta i čineći hajrate koji mogu biti različitih sadržaja – kazao je Abdibegović.

Dozvoljeno, džaiz je, dodao je, moliti Allaha nakon učinjenog hajra, dobra, za ispunjenje želje, želje na murad.

Posebna dimenzija manifestacije je što se održava u Ferhadiji, džamiji koja je doživjela svoje rušenje, a zatim i ponovno uzdiguće.

– Banja Luka to zaslužuje, a i kroz povijest nas je zadužila. Uz to, preživjeti, podnijeti toliku tugu, žalost, bol, patnju, napaćenost i iznurenost, a ostati dostojanstven i postojan, znači biti odabran i izabran za svjedoka “doba zla i zlih ljudi” – kazao je muftija.

Iz čovjekova duha i svijesti o sebi, dodao je, sve polazi: vjera, kultura, tradicija, običaj, napredak i progres, zato Muradijom kao centralnim duhovnim događajem žele zasaditi sadnicu duhovnog života i egzistencije, i to baš u Banjoj Luci.

Muradija je postala već tradicionalna manifestacija kojoj se odazivaju vjernici iz cijele Bosne i Hercegovine, a muftija je govorio i o tome šta za Banju Luku i njene muslimane predstavlja ovo okupljanje.

Naglasio je da kroz Muradiju žele obznaniti i potvrditi “da se vrijedilo boriti, žrtvovati, ostati i vratiti, te obnoviti porodični dom i mjesto rođenja”.

  • Ovogodišnja manifestacija će sadržajno biti ispunjena učenjem Kur’ana, ciljano odabranih sura, zikrom, nafila-namazom i dovom, javlja MINA.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *