Usnila sam kako mi ispadaju zubi kutnjaci, pa onda prednji gornji pa donji zubi…

Pitanje: Selam alejkum! Postovani brate…jako sam zabrinuta zbog sna koji sam usnila sinoc. Znam da su u nasoj vjeri snovi jako vazni i da imaju svoje znacenje. Usnila sam kako mi ispadaju zubi kutnjaci, pa onda prednji gornji pa donji zubi…klimaju se i vadim ih rukom, ili samo taknem jezikom oni ispadaju,usta puna zuba ali nema krvi i ne boli nista. Ja placem u snu kao malo dijete, pogledam u ruke a one pune zuba. Probudila sam se jako uznemirena i kroz pola sata sam pogledala islamski tumac snova gdje stoji kako to znaci teska bolest ili smrt nekoga od moje porodice ili same mene…

Kako znaci sve negativno kao i neuspijeh u poslu. Jako sam zabrinuta, strah me da spavam, od tada stalno placem i molim Uzvisenog Allaha da se smiluje meni i mojoj porodici. Iako tumac snova daje takvo znacenje vjerujem da Allaha dz.s zna najbolje. Zamolila bih vas u ime Allaha da mi pomognete i razjasnite te snove ako ste u mogucnosti. Unaprijed zahvalna!

Odgovor:

AlejkumusSelam sestro u islamu!

To da su snovi važni u islamu i da imaju svoje značenje nije sasvim precizno izraženo. Jer ako se misli pod izrazom “da su snovi jako važni u islamu” da se time misli na dobre snove onda je to tačno. Prenešeno je nekoliko hadisa u kojima se pridaje važnost dobrim snovima. Bilježi Buharija u rivajetu od Ebu Hurejre, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Nije ostalo od vjerovjesništva (ništa) osim mubešširata (radosnih vijesti)”, upitaše: šta su to mubešširati?, a on odgovori: “Dobri (lijepi) snovi“. Ovo znači da islam ne pridaje važnost svim snovima nego samo dobrim snovima.

A drugi dio rečenice “da snovi imaju svoje značenje” takođe nije precizan jer se svi snovi ne tumače. Kaže Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Tri su vrste snova: dobri snovi koji su radosna vijest od Allaha, snovi sa kojima šejtan rastužuje i snovi koji su rezultat ljudskog nefsa (želje i težnje), pa kada neko od vas nešto usni što ne voli neka to nikome ne priča, neka ustane i klanja“. Hadis bilježi Ahmed sa vjerodostojnim lancem prenosilaca.

Prema tome, lijepi snovi su od Allah a ružni od šejtana. Kaže imam Begavi u knjizi “Šerhussunne” komentarišući ovaj hadis da se ovim hadisom želi reći da nije sve što čovjek vidi u snovima tačno niti je sve dozvoljeno tumačiti. Ispravni i valjani snovi su oni koji dođu od Allaha preko meleka zadužnog za snove a sve mimo toga su nejasni snovi koji nemaju značenja. A tih nejsnih snova ima raznih vrsta od njih su snovi od šejtana sa kojima želi rastužiti čovjeka, takođe od njih su snovi koji su posljedica čovječije čežnje, želje i nastojanja kao i svakodnevne preokupiranosti.

U svakom slučaju ne trebaš da se osvrćeš na te snove niti da im pridaješ važnost. Živi kao de se ništa nije desilo,jer snovi ne treba da utiču na normalnu kolotečinu ljudskog života pa makar bili lijepi i dobri snovi. Uz to da dodam da je ne znam tumačiti snove niti se upuštam u to. Ve billahi tevfik.

Na pitanje odgovorio mr. Zijad Ljakic!

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara