Press "Enter" to skip to content

UZMITE JEDNU ŠAKU SUVIH ŠLJIVA I DESIT ĆE VAM SE OVO: DOKTORI UPOZORAVAJU, ČEKA VAS OVAKAV ISHOD

Mnogi ih uzimaju da poboljšaju varenje, ali da li ste znali da suhe šljive nisu dobre samo za varenje, već i za snagu kostiju? Stručnjaci su potvrdili da smanjuje rizik od osteoporoze. Osteoporoza je izuzetno neprijatna bolest koju karakteriše smanjenje gustine kostiju i dovodi do njihove krhkosti. Važno je napomenuti da je rizik od razvoja […]

Mnogi ih uzimaju da poboljšaju varenje, ali da li ste znali da suhe šljive nisu dobre samo za varenje, već i za snagu kostiju? Stručnjaci su potvrdili da smanjuje rizik od osteoporoze.

Osteoporoza je izuzetno neprijatna bolest koju karakteriše smanjenje gustine kostiju i dovodi do njihove krhkosti. Važno je napomenuti da je rizik od razvoja bolesti veći kod žena nego kod muškaraca. U stvari, osteoporoza, a samim tim i prelomi kostiju, posebno su opasni za žene starije od 50 godina.

Prema riječima ljekara, to je zbog činjenice da se nakon početka menopauze smanjuje koncentracija ženskog polnog hormona estrogena u ženskom tijelu, a zbog hormonske neravnoteže rizik od razvoja teške upale u slučaju povrede povećava.

Nedavno su američki naučnici sa Državnog univerziteta Pensilvanije identifikovali hranu koja može značajno da smanji rizik od razvoja osteoporoze. Najbolja stvar je što je jeftin i veoma efikasan u prevenciji problema sa kostima. Riječ je o suhim šljivama. Veoma su bogati polifenolima – prirodnim supstancama sa jakim antioksidativnim i antiinflamatornim svojstvima. Ranije studije su pokazale da polifenoli smanjuju upale u ćelijama kostiju i štite ih od oksidativnog stresa (oštećenja slobodnim molekulima kiseonika).

Tako su naučnici testirali koliko dnevna konzumacija ovog voća utiče na žensko tijelo. U eksperimentu su učestvovale samo žene starije od 50 godina sa visokim rizikom od osteoporoze i podeljene su u tri grupe. Jedna grupa je jela oko šest suhih šljiva dnevno tokom godine, druga grupa je jela duplo više, a kontrolna grupa uopšte nije jela suhe šljive.

Nakon nekog vremena, analiza krvi je pokazala da su žene koje su jele suhe šljive svaki dan tokom cijele godine imale značajno niži nivo upale od onih u kontrolnoj grupi. Zaključak naučnika je da je za smanjenje rizika od osteoporoze dovoljno da žene u postmenopauzi pojedu samo šaku suhih šljiva dnevno.

Postoji još jedna studija koja je pokazala da redovno konzumiranje suhih šljiva može poboljšati zdravlje kostiju zbog visokog sadržaja prebiotika, koji pozitivno utiču na rast korisne crijevne mikroflore.

 

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *