Press "Enter" to skip to content

UZNEMIRUJUĆA ISPOVIJEST 24-GODIŠNJAKINJE: ŠTA SE TO NA KCUS-U DOGODILO SA MLADOM NIZAMOM ČAMO?

Prije nekoliko dana, tačnije 11. oktobra u Sarajevu je preminula 24-godišnja djevojka Nizama Čamo. Osim što je tragično to što je ugašen jedan mladi život, uslovi u kojim je boravila u bolnici i njeni vapaji su u najmanju ruku uznemirujući.

Nakon njene smrti, Nezim Čamo, brat preminule djevojke oglasio se i kazao da mu uopće nisu jasne okolnosti pod kojim je njegova sestra preminula, te da je u bolnicu primljena zbog blažeg moždanog udara, ali da su se stvari kasnije mnogo zakomplikovale.

Odlučio je ispričati kako su zdravstvene komplikacije počele i sam tok liječenja njegove sestre.

Moja sestra je imala blaži moždani udar 11. septembra. Međutim, poslije je osjetila da lijeva strana posustaje i da ne može da se pomjeri. Hitna pomoć je stigla dan kasnije i samo su joj rekli da joj nije ništa, dali su joj, ako se ne varam, injekciju za bolove i otišli su. Pošto sam ja u inostranstvu, dobio sam poziv od nane da je dolazila Hitna i da ništa nisu konkretno poduzeli. Sutradan odlazi ljekaru i dobija uputnicu da ide na KCUS i odmah su je smjestili na neurologiju i tu je bila do 15. septembra, a nakon toga su je prebacili na Infektivnu Kliniku. Eh, upravo sa te klinike je ovaj video, kaže Čamo koji tvrdi da je pored njegove sestre na naurologiji ležao muškarac zaražen Covidom, te da sumnja da se upravo tu zarazila koronavirusom, što će se kasnije ispostaviti kao kobno.

Nezim je objavio i prepiske razgovora sa sestrom u kojem mu je ona to i navela.

-Žalila mi se da je ne paze, da je ne presvlače redovno. Pokušao sam doći do nekog doktora, pretpostavljajući da će je malo bolje paziti. Uspio sam doći do jednog, dva doktora, ali je sve bilo isto, ništa se nije promijenilo. 28.09. su joj uzeli i telefon. Kada sam god zvao za informacije, dobio sam info da je stabilnog stanja, da je komunikativna, da jede i pije, da je dobila koronu i da je na kisiku. Također su mi uvijek govorili da ne znaju šta može biti za sat ili dva. Oni su meni do 07.10. aludirali da će nešto krenuti po zlu, samo su me upozoravali.

Tražio sam samo da joj čujem glas, samo da vidim da je komunikativna, da se uvjerim u to što govore, ali nikada nisam uspio da je čujem. Onda sam dobio informaciju da je noć prije bila vrlo loše, da joj je srce bilo stalo, bubrezi otkazali, pluća stala i da su se borili za njen život. Uspjeli su je reanimirati i vratili su je u život, te su je stavili na respirator. U tih 20-ak dana naše borbe i drame, ja sam možda sedam dana dobijao nekakve informacije, ali 13. oktobra nisam, jer mi se nisu javljali na telefon. Niti smo vidjeli kakve nalaze, niti smo šta znali. 11.10. je preselila u jedan sat, a tada je moj otac bio sa doktoricom. Rekli su mu da nazove za pola sata i da imaju hitnu intervenciju. Nismo ih mogli dobiti do 16:30, a onda su nam se javili u 17:00 sati i rekli da je naša Nizama umrla, prepričava Nezim.

Kaže da je dan nakon smrti sestre razgovarao sa doktorom, te da ga je upitao zašto su informaciju o njenoj smrti dobili tek četiri sata kasnije i zašto su do same njene smrti informacije dobijali na kapaljku.

-Doktor mi je rekao da mi ne može reći u kakvom stanju je moja sestra došla na Kliniku. Rekao je da jeste na toj Klinici doktor, da rade u smjenama, te mi je rekao da nije cijelo vrijeme bio oko moje sestre. Rekao mi je da zovem šefa Klinike. Uglavnom, to je neki katastrofalni i složeni sistem, ne znam šta se i kako se radi. Imam poruke od sestre gdje mi je napisala: ‘Braco, mene prebacuju na Infektivnu kliniku, ne znam zašto, ja se osjećam dobro’. Ne želim ja nikakvu odštetu, nego samo da se znaju stvari, pa da se sutra nečijem djetetu ovo opet ne dogodi. Odeš u bolnicu da ti bude bolje, a onda preseliš gore, kaže Nezim.

Na snimku koji je podijelio na društvenim mrežama čuje se njegova sestra koja doziva medicinske sestre da je presvuku i pokazuje u kakvom stanju je ležala u bolničkom krevetu.

-Sama riječ intenzivna njega govori da ljudi tu moraju da budu stalno. Nju niko nije pogledao sat i po. Kada pacijent povrati, valjda se sve diže na noge, šta je problem, zašto je pacijent povratio, da se pregleda i da joj se rade nalazi… Ne možete ostaviti pacijenta sat i po nakon što se ispovraćao, a nakon toga da ga samo presvučete i da ništa ne uradite. Ni zbog čega ovo ne radim, nikakve koristi ili promocije, dvaput sam istu stvar doživio. Samo želim da javnost ovo sazna i da se stvari ako ništa malo poprave, rekao Čamo.

-Nizamini papiri su u mrtvačnici na Barama, otišli su sa tijelom, a tijelo ne možete vidjeti jer je imala COVID-19. Spuštena je u zemlju, niko je vidio nije, rekao je Nezim.

ch

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *