Press "Enter" to skip to content

Vapaj Denisa Smajlovića: Zašto moje dijete niko ne želi liječiti?

Kako je moguće da Pedijatrijska klinika KCUS-a, iako sumnja u dijagnozu koja je data u Turskoj, ipak uključi terapiju za koju u otvorenom pismu kaže da su takvi lijekovi jako toksični i za zdravu jetru

 

Denis Smajlović, otac malodobne Nadin Smajlović uputio je otvoreno pismo javnosti u kojem ne krije svoju ogorčenost ponašanjem osoblja Pedijatrijske klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Smajlović je odlučio ovo pismo uputiti javnosti nakon otvorenog pisma Pedijatrijske klinike u kojem je, kako je napisao, izneseno mnogo nelogičnosti i skandaloznih navoda.

Podsjetimo, Smajlović je protekle sedmice u doktora Edu Hasanbegovića, direktora Pedijatrijske klinike uperio pištolj nakon što je ovaj odbio potpisati suglasnost za izmještanje njegove kćerke na liječenje u Tursku.

– Kao roditelj malodobne djevojčice želim javnosti upoznati o sljedećem: Moja malodobna kćerka ima pravo na zdravstvenu zaštitu i na zakonsku zaštitu povjerljivosti podataka u vezi s njenom bolesti i njenom privatnosti. Pojašnjenje u otvorenom pismu Pedijatrijske klinike ciljano minimizira njihovu i odgovornost KCUS-a u vezi sa teškim zdravstvenim stanjem malodobne djevojčice. U otvorenom pismu javno su objavljeni detalji bolesti malodobne djevojčice a po zakonu svaki pacijent uživa pravo zaštite podataka, povjerljivosti i privatnosti pacijenta – navodi Smajlović u svom obraćanju.

On dalje ističe da doktori s klinike u Sarajevu u svom pismu navode da tuberkuloza nije mikrobiološki potvrđena.

– Izražavaju rezerviranost u pogledu nalaza iz Turske i da nije etički niti medicinski dijete liječiti terapijom koja je preporučena i uključena od strane zdravstvenih ustanova u Turskoj, među kojima i odgovarajuća odjeljenja Ministarstva zdravstva iz Turske. Upravo u vezi s tom dijagnozom Pedijatrijska klinika KCUS-a  7. novembra obratila se zahtjevom Kliničkoj apoteci i Zavodu za zdravstveno osiguranje FBiH a istoga dana Klinička apoteka i Zavod odgovorili da nemaju odgovarajuću gramažu te da za jedan lijek uopće nije proveden postupak javne nabavke.  Dalje, 8. novembra Pedijatrijska klinika KCUS-a zbog takvog stanja priprema odgovarajuću dokumentaciju za izmještanje malodobne djevojčice u inostranstvo radi liječenja, zatim iz nepoznatih razloga zaustavlja tu istu proceduru izmještanja – kaže Denis Smajlović.

Njegova malodobna kćerka registrirana je kao pacijent uz odgovarajuću dijagnozu pri zvaničnoj ustanovi Ministarstva zdravstva Turske.

– Javnost treba da zna: Ima li pacijent na KCUS-u pravo na zaštitu tajnosti, povjerljivosti podataka i zaštitu privatnosti koja je zakonom zaštićena? Kako je moguće da Pedijatrijska klinika KCUS-a sumnja u dijagnozu koja je navedena u Otpusnom pismu te iste klinike?  Kako je moguće da Pedijatrijska klinika KCUS-a, iako sumnja u dijagnozu koja je data u Turskoj, ipak uključi terapiju za koju u otvorenom pismu kaže da su takvi lijekovi jako toksični i za zdravu jetru, a kamoli za ozbiljno bolesnu jetru? Zašto je još uvijek zaustavljena procedura izmještanja malodobne djevojčice u inostranstvo radi liječenja iako je stav Pedijatrijske klinike KCUS-a zvanično bio da se u interesu djeteta liječenje treba nastaviti izvan BiH?  Je li etički medicinski dopustivo izjaviti da niko neće to dijete da liječi ovdje i da li se time krši Hipokratova zakletva – napisao je Denis u svom pismu.

Budi prvi i podijeli ovo sa prijateljima:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Zabranjeno kopiranje!