Press "Enter" to skip to content

Vatreni oblak koji se pojavio prije potresa u Turskoj sad je snimljen iznad jedne druge zemlje

Neobičan crveni oblak snimljen je na nebu iznad Turske dvije sedmice prije razornih potresa koji su pogodili tu zemlju i Siriju 6. februara.

Crveno-narančasta formacija snimljena je 19. januara, a fotografije i snimke preplavile su društvene mreže. Neki su ga protumačili kao nagovještaj strašnih događaja koji će uslijediti i iza sebe ostaviti gotovo 40 hiljada mrtvih, piše dnevnik.hr.

Oblak gotovo iste boje i oblika sada je snimljen na nebu iznad Argentine. Primijećen je 11. februara iznad argentinske provincije Čubut.

U pitanju je ipak prirodni fenomen koji je naučnicima dobro poznat. Radi se o naizgled nepomičnim oblacima koji se formiraju poput šećerne vate.

Često se javljaju iznad planina ili bilo kakvih većih prepreka, kada se zrak pri sudaru sa stijenama za jakog vjetra uspinje i pritom hladi.

Ako je vlažan, dolazi do kondenzacije i toplinske inverzije, pri čemu se stvara oblak. Taj zrak istisnut će već postojeći zrak na vrhovima, koji se potom spušta i u toj međuigri nastaje ovako nadrealan oblak.

Događa se da se ovakve formacije oblikuju čak i na manjim visinama, na preprekama koje je postavio čovjek – primjerice, iznad visokih zgrada.

Jedino što ih čini “opasnima” jest to što stvaraju nestabilne uvjete i turbulencije za letove avionom.

Radiosarajevo.ba

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *